☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2013/11/20

RISE OF THE PLANET OF THE APES

Pagaliau baigiau suplanuotas Beždžionių Planetos sagos peržiūras, galiu maloniai atsikvėpti ir duoti jums pailsėti, sekanti dalis, Dawn, tik 2014-ais (kurie jau, beje, ne už kalnų). Džiaugiuosi susipažinęs su šitais filmais, visi jie buvo daugiau-mažiau idomūs ir gal net biški padėjo man atsikratyti tos niekuo nepagrįstos neapykantos mūsų tolimiems protėviams. Dabar bent jei ir sugalvosiu smogti kokiai makakai į kakarynę, tai prieš tai du kart apžiūrėsiu ar šalia nesivolioja koks akmuo, kuriuo kerštaudama ji galėtų praskelti man kaukolę.

Iš visos frančizės rekomenduočiau pirmus tris filmus: Planet of the apes, Beneath..., Escape... -, ir jei dar bus noro - naujus du: Burtono remeiką ir šitą. Conquest... ir Battle... galima ir praleisti, nes jie pokvailiai ir jei gaila laiko - nelabai verti dėmesio. Juolab, kad daugiau tik gadina bendrą epo vaizdą, negu jį papildo. Knygų neskaičiau, serialo irgi nežiūrėjau, bet gal užteks jau su tom beždžionėm. Maratonai smagus dalykas visai, reikia pagalvoti ką dar esu taip nuodėmingai praignoravęs...

O 2011-ųjų Rise of the planet of the apes iš tiesų galėtų ir visiškai atskirai stovėti ant savo kojų. Sąsajų su kitais filmais nedaug, nebent norime skaičiuoti tas, kurios įkištos specialiai (referencai geri ir smagūs). Jei galvoti apie jį, kaip apie detalę visumoje, tai aš sakyčiau, kad tai arba ketvirtos dalies (Conquest) perstatymas arba pirmos dalies priešistorė, kas turbūt faktiškai čia ir labiau tinka. Bet imdb nerašo "prequel", tai nežinau kaip yra iš tikrųjų. Galime sakyti "dar vienas filmas į pašėlusią beždžionių teoriją" ir būsime daugmaž teisūs. Gaila tik, kad PG-13, iš kur pas jas ta moralė? Kraujo, žudynių ir žarnų reikėjo! Nubraukt žmogystas nuo žemės paviršiaus!

Filmas koncentruojasi į beždžionių išprotingėjimą ir revoliuciją (dėl to ir sakau dvelkia "Konkvestu"), tačiau čia vietoj nepaaiškinamos turbo-evoliucijos pasirinktas mums daug įtikinamesnis ir modernesnis metodas - chemija. Naujas eksperimentinis vaistas/virusas patenka beždžionėms į rankas... Ar šis faktas įsipaišo į bendrą istoriją, jei tarsime, kad ankščiau jis buvo, tiesiog... nutylėtas? Nežinau, bet visai smagiai suėjo. Didžiausias filmo minusas - tragiški CGI, kompiuteriniai efektai primenantys multiką. Pradžioje labai akį plėšo, vėliau gal mažiau, kaži ar pripratau ar tikrai pagerėjo... Turbūt pripratau. Bet istorijos papasakoti nepatrukdė ir gaunasi visai smagus palakstymas tarp sužmogėjusių šimpanzių, makakų, babūnų ir kitų plaukuotų padarų.

7/10

No comments: