☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2007/02/19

The STAND (Stephen King)


Sitas filmas susilauke ipatingo mano demesio del to, kad teko ji matyti kai buvau dar visai mazas ir ji rode per televizoriu. Tiesa matyti teko ne viska, nes kazkurios dalies neleido ziureti mama (lol), kazkuria gal pramiegojau, o ir atsiminiau ne viska. Tik padrikus vaizdinius, momentus, ta nesveika atmosfera ir tai, kad man buvo labai baisu. Be to mano mociute labai mego Styveno Kingo knygas. Dar dabar atsimenu kaip budamas visai snarglys isputes akis ir krapstydamas nosi skaiciau "Ruka", "Kere" ir "Kaipiniu pamaina" ir lietuviskai isverstu knygu serijos "Siaubu skrynele", kuri nesmarkiai suzybejusi staiga kazkodel uztilo. ( O gal ne? - pataisykit mane , prasau!). Taigi Styvenas Kingas kaip siaubo kurejas visada buvo man ipatingas ir dabar dc++ pamates si filma, nedvejodamas padariau kompiuteryje biski vietos ir iskart atsisiunciau. [Dekui tam kas mano poste apie Storm of the century pasake man jog sis filmas tada per televizoriu isverstas "Dvikova" is tiesu vadinasi "The stand". Kitaip veikiausiai nebuciau jo pazines]. Taigi sedom su panele ir per dvi dienas viska suziurejom :) Istorija sudaro keturi filmai, kiekvienas po valanda su puse. Istorija pasakoja apie apokalipse ir po jos i zeme ateinanti nelabaji. Pirmoji dalis (turbut pati ispudingiausia) skirta butent apokalipses temai. Kazkaip paplinta super-gripo virusas, kuris per labai greita laika numarina praktiskai visa zmonija. Nerealiai megstu ta gerai padaryta apokaliptine atmosfera: visur metosi lavonai, istisi miestai kaip vaiduokliai ir tik keli isrinktieji isgyvena. Antrojoje dalyje labiau pasineriama i mistika; isgyvenuosiuosiu apokalipse kamuoja tokie patys sapnai apie juodaode senute, kuri kviecia juos visus pas save dievo vardu teikdama vilties ir apie tamsia figura vardu Flegas, kuris kaip jau ziurovui aisku nuo pirmuju pasirodymu yra pats velnias atejes i zeme pradeti (ir pabaigti) blogio siautejimo darbu. Per amerikos gatves, nusetas tukstanciais masinu, tapusiu super-gripo auku karstais, "gerieji herojai" leidziasi ieskoti seneles is savo sapnu pakeliui sutikdami vis idomesniu veikeju ir charakteriu. Ir Geru ir blogu. Tuo tarpu ir ne tokie "righteous" zmones susiburia i savotiska visuomene, tik jiems jau imasi vadovauti nelabasis, kartais pagasdindamas savo sebrus pasiversdamas i juokingai stereotipini velnia su ragais :)
Kitos dvi dalys jau labiau dramatiskos/fantastines nei pirmos dvi. Pirmos dvi buvo labiau horror galbut. Kingas ir siaip buna nevengia dramatiskumo, kartais romantikos tad man ir nepatrukde, bet buvo pora vietu kai viskas pasirode jau kiek vaikishka :) Gale zinoma turi ivykti gerio ir blogio dvikova. Viskas smarkiai perkeliama i religinius remus kur gale gaunasi taip, kad vos ne velnias mushasi su dievu :D anyway, nors galas gal biski ir juokingas/vaikishkas/romantishkas visgi tai vienas stipresniu filmu pagal Styvena Kinga is kiek man ju teko matyti. O maciau nemazai. Ir tiesa DIDZIOJI dalis ju buvo tikrai geri! :) Neveltui jis vadinamas siaubo karaliumi :) ir sugebu atleisti net ir tuos pasakos motyvus, nes galvoje vistiek islieka ta kraupi apleistu miestu, apgaubtu kraupios tylos ir puvancios lavonienos kvapo, nuotaika. Beje, jei neklystu, netoli istorijos pabaigos filme antraplani vaidmeni suvaidina ir pats Styvenas Kingas :) Reiks patikrint.
Butinai issikit is kur nors sia nuostabia, didinga istorija ir pasiziurekit. Jusu laukia visas tuntas itraukianciu emociju, nuotykiu, bei puikiu personazu, jeigu zinoma nuosirdziai skirsite tam sesias valandas savo laiko.
Na, o as dabar siusiuos Langolierus! ir gal daugiau filmu pagal Kinga :)

4 comments:

Anonymous said...

Del Kingo vaidmens neklysti (megsta jis ilysti i kadra savo filmuose) :) o pats The STAND tikrai neblogas 3 dalis perziurejau ir jauciu ketvirta irgi neatideliuosiu ir ta pacia diena paziuresiu.

P.S. Del Longoljieru - knyga geresne :D

-kiras- said...

knygos neteko rankose laikyti.
O filma tai as mates ne viena kart, bet panele labai nori pamatyt tad jai siunciu

Anonymous said...

Dievinu S.Kinga! Filma "Dvikova" gal ir maciau, gal ir ne, kazkaip sito nelabai pamenu, bet knyga esu skaicius ne viena karta. Manau, kad dar tikrai kadanors perskaitysiu, nes tai viena mano megstamiausiu S.Kingo knygu, beje, ir pati pirmoji jo kurybos knyga, kuria perskaiciau. :)

Giedrė Povilionienė said...

Vajetau, duokit man ta filma ! As taip noriu ji dar karta pamatyt. Sikart ne vaiko, o suagusiojo akimis.