☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2012/01/17

RAMMBOCK: BERLIN UNDEAD

Še tau, kad nori, netikėtas pavyzdys, kad tarp krūvos šiomis dienomis išleidžiamio mažabiudžetinio mėšlo 'rimtu veidu' gali slypėti ir tokie zombiniai grynuoliai. Beveik drįsiu pavadinti šitą filmą mažuoju [REC], nors tokio lygio jis aišku nepasiekia, gal dėl akivaizdžiai mažo biudžeto. Dar didelis pliusas, kad nesigriebta populiaraus siaubo dokumentikos stiliaus, idant paslėpti pinigų stoką. Veikiau pilnai išnaudojama tai, kas turima ir rezultatas arti tobulybės.

Filmas iškart įmeta mus į veiksmą, kai į vieną Berlino daugiabučių, pagrindis personažas atvažiuoja ieškoti savo merginos. Be didelių ceremonijų prasideda zombių apokalipsė ir veikėjai arba sudraskomi arba įspečiami į kampus, kuriuose ir vyksta didžioji dalis veiksmo. Klaustrofoboški kambariukai, langai tik į vidinį kiemą, veikėjai badauja užsibarikadavę kambariuose, o į duris beldžią į kiekvieną garselį reaguojantys zombiai. Šie čia parinkti to plėšraus, greito ir grėsmingo, 28 Days Later tipo, kas man asmeniškai gal šiom dienom patinka net labiau už klasikinius numirėlius.

Kaip šūdas niekad nežino kada, taip geras filmas puikiai žino kada baigtis. Šiuo atveju tenka net paapgailestauti, kad Rammbock (gal kas žino ką čia reiškia?) trunka viso labo valandą. Ji man prabėgo kaip dešimt minučių ir tikrai dar norėjosi paplėtoti veiksmą pusvalandžiu. Tačiau taip žymiai geriau, nei prikišti tą pusvalandį bereikalingo mėšlo, tad trukmę irgi užskaitau kaip pliusą. Negana to, kad tikrai kietai parodytas visas zombių horroras, per tą valandėlę filmas dargi sugeba įpinti ir dramos ir tikro siaubo, buvo labai nejaukių vietų, o tai mažesnio biudžeto zombių filmuose irgi sukuriama rečiau. Dažniau gal imamasi temos per komedijos prizmę, nei mėginama sukelti tokią įtampą, kokią aptinkame čia.

Taigi šitas mažytis Vokiečių stebuklas, - beveik tobula valanda zombinio 'išgyvenimo siaubo'. Nepatrukdė net tai, kad žiūrėjau kažkokią idiotiškai dubliuotą versiją, anglų kalba. Trukumų yra, tačiau aš visai nenoriu jų išryškinti, kadangi jaučiu šitam filmui didelę simpatiją ir nuoširdžiai sakau, kad man seansas buvo nerealus. Pamiršau viską aplink ir ką tik atidirbta sunkaus darbo diena dabar atrodo buvo vakar. Kas padaryta su turėtom galimybėm, - pranoksta lūkesčius ir iš rimtų zombinių filmų, tai vienas geresnių kokius mačiau pastaruoju metu. Ir kulminacija man patiko. Vien iš principo rašau 10/10, su viltim daugiau tokių fainų horrorų sulaukti. Galėtų būt gera pamoka Lietuvos kūrėjams. Dabar užmirškite viską ką parašiau ir nesitikėkite nieko. Tegu Berlino numirėliai ateina ir pas jus.

2 comments:

Anonymous said...

tikrai geras. nepasigailejau,kad pamaciau :)

Kalista said...

Labai patiko ir greit susižiūrėjo. Pabaigoje norėjosi kad istorija toliau tęstūsi bei sužinot kaip toliau veikėjams klostėsi. Sakyčiau ir pagrindinio herojaus problemėlės ironiškai baigėsi, žavus filmukas ;) Ačiū Kirai už rekomendacija.