☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2012/01/14

TWO EVIL EYES

Tobulas siaubo meistrų duetas Romero ir Argento, nostalgiškaisiais 1990-aisiais pasauliui pristatė šį dvigubą filmą Dvi Piktos Akys. Dviejų valandų double feature'as, du nerealūs valandos ilgio filmai viename komplekte, nuostabi peržiūra šiam, pagaliau snieguotam, šeštadieniui. Apie šiuos režisierius pasakot nesivarginsiu, tad trumpai apie Two Evil Eyes.
Filmas pastatyas remiantis Edgaro Alano Poe istorijomis, pradžioje duoklei trumpai parodomas jo namas ir pastebima, kad būtent šiam nesveikam protui dėkingi turime būti.

Pirmasis pasakojimas, Romero "Pono Valdemaro bylos faktai" atskleidžia jauno daktaro ir gana šlykščios bobos aferą. Moterytė turėjo suviliojusi turtingą senį, senis galuojasi mirties patale. Užhipnotizavę jie jį priverčia pasirašyti dokumentus, kad visą palikimą atiduotų bobai. Jie turi išlaikyti jį gyvą kelias savaites, kol bankas sutvarkys dokumentus, senis neatlaiko. Rodos bėda dabar bus išgauti tuos pinigus, bet pokštas toks, kad senis miręs ilgai nesusituri.

Romero pasaka ne tik pamokanti, bet ir baisi. Juk žinia, kad retas siaubo filmas iš tiesų geba įbauginti, na tai per šį visą laik laikiaus įsikibęs kaldros krašto. Taip susiklostė, kad man bežiūrint dar itin įtemptoj vietoj pasigirdo beldimas į duris, vaje, vos širdis neiššoko :D Šitas segmentas turi tą nuostabų vaikiškos siaubo pasakos prieskonį, kas gal siaubo skeptikams ir išjungs susijaudinimą, o man tai tik didina.
Argento savo ruožtu, kaip ir priklauso, iš to tyro, šalto siaubo perkelia mus į jau kiek kitą plotmę - paslaptingą didmiesčio detektyvą "Juoda katė".

Jauna muzikantė gyvena su šiurpius vaizdelius fiksuojančiu fotomenininku. Kaimynai galvoja, kad jie - šeima, tačiau jie tik gyvena kartu ir dar turi šiokių tokių problemų, alkoholis, susvetimėjimas, melas ir panašiai. Čia pasirodo juodas katinas ir pora nutaria jį pasilaikyti. Vyriškiui nuo pat pradžių gyvūnas kliūna, jausmas abipusis, bet profesijos prasme jis randa tame katine fotogeniškumo, žavesio. Galiausiai katė prapuola, santykiai pašlija ir leidžiamės į Argentiško detektyvo, trilerio ir siaubo labirintus, kurie yra gerai apgalvoti, tampantys nervų galūnes ir netgi labai smagūs.

Kaip jau sakiau tobulas duetas, tobulas ir rezultatas. Du skirtingi, tačiau drauge taip derantys filmai suskamba kaip gražiausias siaubo akordas. Dvi valandos nesibaigiančio džiaugsmo horroro mylėtojo akims ir širdžiai. Dėkui už rekomendaciją, aš malonumą jau apturėjau, dabar galiu rekomenduoti jį apturėti ir jums.

10/10

No comments: