☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2013/10/06

ELYSIUM

Kinuose einanti šviežiena, naujas, močnas District 9 režisieriaus darbas - Elysium. Iškart sakau, kad labai patiko, tai jei dar nieko negirdėjot, varykit į kiną, - verta, net ir ant pachmo. Tikrai vienas geriausių metų sci-fi bus, kaip ir praeitame jo filme, viskas žiauriai kietai, stilingai ir su gudriu socialiniu komentaru. Ne itin optimistinės, bet labai tikėtinos prognozės žmonijai, žemė apšikta, oras sugadintas, Los Andželas pavirtęs dideliu lušnynu, siaučia ligos ir skurdas.

Turtingieji, turintys techniką galinčią išgydyti bet kokią ligą gyvena kosminėje stotyje "Eliziejuje", atsiskyrę nuo likusios visuomenės. Tenai pas juos gražu, dirbtinė atmosfera, baseinai, prabangūs namai ir žalia žolytė. Žemėje likę nelaimėliai dirba šūdinus darbus ir svajoja apie galimybę vieną dieną patekti į tą kosmoso pasaką. Mattas Damonas vaidina buvusį nusikaltėlį, kuris mėgina gyventi padoriai, tačiau per nelaimingą atsitikimą darbe įvykiai susiklosto labai nepalankiai ir jam žūt būt reikėtų patekti prie tos stebuklingos medicininės technikos.

Tos pagalbos reiktų tūkstančiams žmonių, bet turtingieji itin šlykštus, pasipūtę ir visai nenori dalintis. Kietai, kad pagrindinis veikėjas ne itin herojiškas, jisai žmogiškai klysta, yra kiek savanaudis ir priema ne vien gerus sprendimus, tačiau galima suprasti, kad jis bijo, panikuoja ir panašiai, todėl nėra labai sunku su juo susitapatinti. Jam į kompaniją - žavi mergiotė, draugė iš vaikystės, dabar daktarė, kurios dukrytė serga paskutine leukemijos forma, tad jai "Eliziejaus" stebuklai irgi būtų neprošal, tačiau ką gi galima padaryti...

Skurdžiai sąlyginai geri ir simpatingi, kitoje barikadų pusėje Jodie Foster suvaidinta šlykšti saugumo direktorė, be širdgėlos susprogdinanti vaikų pilnus nelegalių imigrantų laivus, ne mažiau bjaurus kompanijos viršininkas ir grupelė kiek pamišusių kareivių, tampančių teroristais, kurių vadeiva - žiauriai kietas Škotas ar tai Airis, su nerealiu akcentu [edit: Pietų afrikos], visiškai badass, su tokiu nesinori juokauti. Ir viskas čia labai badass, tiek aplinka, tiek situacija negailestinga ir kebli, bet to viskas išpildyta be galo stilingai, kaip jau sakiau. Užtenka ir pamastyt apie ką ir veiksmas nerealus, prabėga filmas su didžiausiu malonumu akimis ryjant kiekvieną tobulą vaizdelį, kaip sakant kone better than sex.

Norėtusi net dešimtuku įvertinti už tokį atsidavimą ir pagarbą žanrui, kur kiekviena menkiausia detalė yra išdirbta, apgalvota ir stilinga. Filmas tamsus ir neskaldantis madingų juokelių, žodžiu dalykas suaugusiems, o ne vaikams, subtiliai tykštelta goro, subtiliai užmesta gero veiksmo, kai pagalvoju, nelabai yra ir prie ko prikibiti. Geriausios prabos science fictionas, nice, pasižiūrėkit, zjbs, nelabai žinau ką ir pridurti.

9/10


3 comments:

Anonymous said...

Tas nerealus akcentas yra prancuzu.

-kiras- said...

South African akcentėlis ten

Anonymous said...

Filmas pasirodė toks dūrnas, kad net nežinau.. Vaizdai tikrai neatperka turinio.