☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2007/12/26

The MIST


"Rūkas" - viena pirmųjų knygų, kokias apskritai esu skaitęs, todėl jau mažam paliko didelį įspūdį. Tik dabar kino kūrėjai ekranizavo šią "legendinę Styveno Kingo siaubo pasaką". Knygą skaičiau jau senokai, bet tai nesutrukdė pajusti kaip puikiai ją perteikia ši ekranizacija. Ta unikali "Kingiška" atmosfera, beviltiški, bekompromisiniai siužeto posūkiai, bauginantis paslapties išlaikymas ir auksinis svyravimas tarp žmogiškų išsigalvojimų ir pačio tikriausio siaubo.
"Rūkas" man vienas įsiminitiniausių Kingo darbų, su kuriais jau teko susipažinti, todėl tikrai nudžiugau kai sužinojau, jog bus ir filmas. Tiesa kiek pergyvenau, bijodamas, kad nesugadintu kūrinio, bet filmai pagal Kingą paprastai nebūna prasti ir šis atvejis taipogi parodė, kad pergyvenau be reikalo. The Mist - puki ekranizacija ir originalus, tvirtai ant kojų stovintis siaubo filmas, kurio kūrėjai drąsiai gali vaikščioti iškėlę galvas tarp daugybės kitų šiuolaikinių siaubo filmų. Kai kurie drąsus sprendimai galėjo pakišti koją šio filmo rimtumui, bet pavyko dar puikiau ir surizikavę dabar gali gerti. Turiu omenyje tai, kad skeptikai gali pasijuokti iš didelių vorų ar aštunkojį primenančių čiuptuvų, kurie žudo žmones, bet pastatymas toks geras, kad šie dalykai nepasirodo juokingi ir ne vienam žiūrovui neturėtų likti abejonių, kad pačiam pakliuvus į tokią situaciją nebūtų pyragai.
Be to, - labai pukiai atskleistas ir žmonių vaidmuo nepavydėtinos situacijos kūrime. Negana to, kad veikėjus ir taip užklupusi velniai žino kokia nelaimė, į būrelį susispietę žmonės, kaip visada prisidaro intrigų, problemų, o galiausiai ima kelti vienas kitam pavojų. Baisu ir skaudu, bet atrodo įtikinamai, nes veikiausiai taip ir būtu.
Džiaugiuosi, kad nuėjau pasižiūrėti į kiną, buvo smagu pamatyti vienokias ar kitokias žmonių reakcijas tam tikrais momentais. Vienintelis dalykas, kuris man nelabai patiko tai "dakurtas" filmo galas, kuris knygoje buvo kiek kitoks. Na bet velniai jo nematė. Šiaip jau tikrai nesamonių nepripaistyta ir toli nuo originalo nenubėgta, o kadangi Kingo talentu praktiškai niekas neabejoja, tad galiu jum pažadėti, kad "Rūkas" įsimins ilgam, o jei mėgstate siaubus tai bus ir gera pramoga. Dar vienas filmas, kuris papuošė 2007ųjų siaubo pasiekimus. 9.5/10

3 comments:

Anonymous said...

tikejaus tokios rozinio happy end pradejes ziuret, tad pabaiga sukrete tiesiogine prasme. ((: geras filmas.

Anonymous said...

Mane irgi :) pabaiga buvo pati stipriausia filmo vieta. Tiesa, tikraja knygos pabaiga as pamirsau, kadangi pacia knyga pries 4 metus skaiciau, tad ziuret buvo idomu. CamRIPA.. :D krc geras filmas, ner apie ji ko sneket daug.

human garbage said...

o man filmas nepatiko.. Vaikysteje irgi skaiciau ta pacia knyga, mano manymu, ji tikrai neprilygsta tokiems sedevrams kaip ,,svytejimas", ,,kere" ar ,,tylos zona". Gal butent del to, kad siuzeta puikiai zinojau, filmas pasirode visai neidomus, tiesiog blanki knygos ekranizacija su nauja, ,,originalia" pabaiga. Ir kalta cia tikrai ne prasta istorija, nors, ka cia slepti, p.Kingas ir kruvas sudo yra prirases:)Cia tiesiog tas variantas, kai originali knyga visa galva lenkia filma, nors, net su tuo paciu Kingu yra buve atvirksciai. Zodziu, man buvo nuobodu, o vietomis (aisku, pamacius tai, kas slypi ruke) net juokinga...