☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2012/03/21

LEFT BANK

Tamsus, keistas 2008-ų filmas iš Belgijos Kairioji Pakrantė pasakoja nemalonią šiurpią miesto siaubo pasaką. Tarsi negeras sapnas, nežinai kas bus, nesupranti kodėl, bet jau baisu, kaip daugiadienių otchodas prilipęs šlykštus košmariškas nerimas. Tokia slogia nuotaika ir atakuoja filmas, dabar po peržiūros net tas plakatas toks nemalonus ir niūrus atrodo, kaip atsiminti kažką labai, labai negero, bet čia žinoma gerąja horroro prasme.

Sunkoka sumastyt ir su kuo palyginti filmą, į galvą šauna ir Absentia ir HeartlessShrine nuotaikos šukės, o vietom gal net Possession ar Lyncho koks epizodas, nežinau, labai sunku perteikti tą nuotaiką žodžiais ar tekstu, bet nors kažkiek jau turėtumėt jaust kur lenkiu. Turi visų tų gerų subtilių dalykėlių po truputį ir antrąjį, sunkiau suprantamą, poodinį sluoksnį, kuris palieka mus lyg po slogaus sapno.

Didžioji filmo dalis atrodo kaip drama, sekame jauną bėgikę, kuriai sušlubuoja sveikata. Šalia atsiranda žavus, geraširdis vaikinas ir ji gana greit įsikrausto pas jį gyventi. Gyvena jie kairėje upės pusėje Antwerpe, aukštai stūksančiame daugiaubutyje. Čia, šešioliktam aukšte, prieš tai gyveno mergina, kuri dingo be žinios, nors filmo pradžioje mes matome, kaip ji įlendą į skylę rūsyje. Panašu, kad iš ten niekad ir neišlindo. Pradžioje viskas klostosi gražiai, porelė mylisi ir kartu kvailioja, atrodo pradžia ilgos ir gražios draugystės, bet filmas mus moko, kad pradžia tai yra kažko pabaiga, o pabaiga tai yra kažko pradžia.

Left Bank daugiau galingas savo jausmu nei istorija. Gražūs Antwerpo shotai, subtiliai ir meistriškai įkaltas garso takelis, unikali nuotaika. Tad be didelių šnekų tiesiog rekomenduoju pasižiūrėti kai norėsis ko sunkesnio ar keblesnio. Tikiu, kad daugiaaukščiai ir daugiabučiai slepia daugybę įvairiausių paslapčių, net ir pas mus, Lietuvoje. Kiekvienoj toje dėžutėje verda gyvenimas ir mirtis. Belgų filmų tikrai nesu matęs daug, bet šitas stiprus, geras pavyzdis, kaip turi atrodyti tikrai baugi istorija, kad ir dideliam mieste. Ką čia parašiau ir pats nelabai suprantu, bet reginukas super.

9/10

No comments: