☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2012/02/05

ABSENTIA

Atrodo Jungtinėse Valstijose irgi dar yra vilties, mus ramina šviežiai pralietas kraujas, ką tik pasibaigusių metų - Absentia. Nedidelio biudžeto, bet gerai pavykęs ir svarbiausia ganėtinai originalus siaubo filmas. Tas nedidukas biudžetas akiai kliūva tik pirmosiomis minutėmis, gera vaidyba kažkaip atperka viską ir galiausiai pilnai kompensuoja siužetas, įtemptas pasakojimas ir išskirtinė istorija.

Los Andželo priemiestyje gyvena moteriškė, kurios vyras - septinti metai kaip dingęs be žinios. Praėjus tiekai laiko, įstatymas leidžia deklaruoti žmogų mirusiu. Moteriškė sunkiai nori paleist prarastą mylimąjį, bet čia pat jau trinasi (sąlyginai) žavus detektyvas, o ir pilvukas kažkelintam mėnesy. Moteraitei atsigauti padeda jaunesnė, ex-narkomanė sesuo, tačiau vos prasideda tų mirtį deklaruojančių dokumentų tvarkymas, - ramybės ima neduoti vaiduoklis.

Sunkoka suprasti ar tikra tai vėlė ar tik ilgesio iškamuotos moters košmarai. Su tuo vaiduokliu aišku baisu, bet įdomesni dalykai ima dėtis su sesute ir šalia stūksančiu kraupoku pėsčiųjų tuneliu, vedančiu po greitkeliu. Sesuo kasdien pro čia lekia pabėgioti ir kas kart tame nejaukiame vamzdyje vyksta kažkas keisto. Daugiau nepasakosiu, bet noriu pastebėti, kad tai ne tik nuobodi vaiduoklių istorija, kažkam gal nepatiks, bet vėliau istorijoje atsiveria ir plotmė, kurią būtų galima priskirti sci-fi. Idėja gali pasirodyti vaikiška ar nerimta, bet mane įtikino ir įbaugino. Jau vien už tai, kad nesugalvoju su kuo palyginti nukeliu kepurę prieš šitą priemiesčių siaubo pasakėčią.

Nufilmuota gražiai, vakarų Amerikos vaizdeliai irgi gražūs, man mieli. Geras ambientinis garso takelis kuria unikalią atmosferą, o ir aktoriai savo darbą atlikę labai gerai. Gal per anksti dar buvo visiem sudarinėti tuos metų topus, nes mano galva toks originalus filmukas irgi turėtų patekti tarp geriausiųjų. Be abejo visada galima pakritikuot, kad buvo galima sugalvot ir padaryt dar geriau vienoje ar kitoje vietoje, bet bendras rezultatas mane labai nudžiugino. Absentia, - mano skoniui tinkantis dalykas ir dėl tų simpatijų norisi nematyti trūkumų, kurių žinoma yra. Tas kas nesibaidote šiek tiek mažesnio biudžeto, keistokų pezalų - šis filmas jums pritiks.

8/10

1 comment:

Kalista said...

Reiks prie progos šitą būtinai pažiūrėti.
Ar teko kada matyti belgų siaubo filmą "Left Bank"? Jis toks savotiškas su tokia atmosfera, kad nežinau ir su kuo lyginti.
http://www.imdb.com/title/tt0940723