☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2012/03/20

WALKING DEAD [Season 2]

Baigėsi antrasis sezonas. Pirmąjį jau aprašinėjau, todėl dabar norisi aptarti ir antrąjį. Nuomonių apie serialą, kaip ir ankščiau, daug ir skirtingų. Vieni peikia užaštrintą (melo)dramą, kiti veikėjus, treti dar kažką, bet nepaisant viso to burbėjimo, panašu, kad serialo populiarumas didėja, ką liudija jau vien tas faktas, kad serijų dvigubai daugiau. Pirmas sezonas tebuvo šešių, dabar - jau visos trylika serijų. Trečias sezonas žada jau būti šešiolikos epizodų, na tikrai nekantraudamas lauksiu vaikštančių numirėlių sugrįžimo rudeny.

Norėčiau šią recenziją parašyti daugiau kaip įspūdžių pasidalinimą su serialą mačiusiais draugais, nei kaip kažkokį pristatymą jį tik dar žiūrėsiantiems. Būtų įdomu ir jūsų atsiliepimų sulaukti, aš visada apsidžiaugiu radęs komentarą, viską perskaitau ir pračekinu. Taigi turiu įspėti, kad toliau seks virtinė spoilerių ir skaityti, nežiūrėjusiems, toliau gal nederėtų. Taigi kokie jūsų manymu antrojo sezono pakylimai ir nuopoliai?

Kai išėjo pirma antro sezono serija pamenu buvau primiršęs kas ten vyko ir t.t. Pasidariau kažką skaniai valgyt ir sėdau žiūrėti, tačiau ta nuotaika taip greit sugrįžo, įtampa ir siaubas iškart griebė už gerklės, kad net negalėjau ramiai pavalgyti, nes bijojau, kad vėpsodamas į lėkštę pražiopsosiu kokį trupinėlį šio aukso. Taigi išjungiau, ramiai pavalgiau, o tada įsijungiau, nesiblaškydamas ramiai žiūrėti. Veikėjai užspiesti užgrūstame, sustingusiame, o dabar zombių maratono siaubiamam greitkelyje. Pirmoje serijoje jie ir pameta mergaitę, kurios paieškos ilgam prirakins juos prie esamos lokacijos.

Vėliau netyčiomis pašaunamas pagrindinio veikėjo Riko vaikas Karlas. Nepatinka man tas vaikis, galėjo jis tada numirti, bet gal per plaukuoti serialo kiaušai pasirodytų amerikonams? Šitie įvykiai ir atveja veikėjus į senuko Heršelo fermą, kur vyksta praktiškai visas antrojo sezono veiksmas. Heršelas - taurelės privengiantis dievobaimingas seniokas, pirmąją sezono pusę taip pat neblogai erzina su savo pamokymais ir moralais. Kur dar ta neįtikima kvailystė laikyti zombius daržinėj, tikintis, kad pavyks juos išgyditi. Tačiau su laiku prie senio priprantame, pabaigon jis gal net pasidaro savas ir mielas kažkoks. Jo šeimos nariai (išskyrus dukrą Megę) - daugiau antraplaniai herojai, kurie skirti būti mėsa zombiams, scenarijui ištikus. Kūrėjai per daug nesivargina mūsų pažindinti su jų asmenybėmis ir kai ateina reikalas geriau sušeria juos numirėliams, vien tam, kad poto nesakytume, kad nebuvo aukų.

Ta ferma ir sėdėjimas joje, mano galva, - vienas pagrindinių šio sezono minusų. Tikrai bijojau, kad visas serialas čia ir taps 'be namų negerai', bet mano maldos išklausytos ir po dviem kartais daugiau serijų, nei man natūraliai norėjosi, jie pagaliau visgi išsineždino iš ten.
Taip pat man nuolatos kliuvo tas iš balos ištrauktas saugumas. Kodėl ten niekada niekada neatėjo joks zombis? Vienas kitas nukaręs, ir tai tik iš reikalo. O kai jau finalas tai toks pragaras zombių pralūžo, kad įveikti jų neimanoma. Man tai nelogiška, aš norėjau nors kiek Night of the living dead efekto, kad keli atšliaužtų per parą, kad kažkas budėtų ant stogo su šautuvu, kad veikėjai niekada ramiai nemiegotų ir nuolat prisimintų šaltą apokalipsę alsuojant jiems į atlapus. Čia daugiau susikoncentruotą į tarpusavio santykius ir socialinę dramą: kas su kuo miegojo, kas ką užmušė, kas žudėsi, kas prisigėrė ir panašiai.

Na gerai, kaip jau sakiau ankščiau, drama sukuria intrigą ir aš ne iš tų, kurie ant to burba, nes be intrigos nebūtų tokios motyvacijos nekantriai laukti kitos serijos. Už didžiąją dalį dramos turbūt ir atsakingas kietakaktiškiausias ir mano mylimiausias veikėjas, amžiną atilsį, Šeinas. Jisai priima radikaliausius sprendimus, kurie dažnai būna niekšiški, bet kartais ir vieninteliai racionalūs. Užpuolus eiliniam karštakošiškumo priepoliui jis ir atidarė daržinę, norėdamas išleisti zombius ir nutraukė ilgai užsitęsusias ir įgrysusias Sofijos paieškas, kas aišku buvo vienas įsimintinesnių sezono momentų. Očio sušėrimo zombiams gal ir nepateisinu, o juo labiau aišku nepateisinu perdėm plėšraus ir niekšiško elgesio priešpaskutinėje serijoje, bet šiaip jau daugeliu atvejų būčiau jam pritaręs. Miegok ramiai, švelnusis prince.

Dar vienas nuvylęs svarbus momentas tai iš Rembo terlionių ir haliucinacijų purvuose grįžtančio Darylo pašovimas. Kai kietėjanti blondinė Andrea palaikė jį zombiu ir kalė jam headshotą, tikrai buvau priblokštas ir sugniuždytas, tokia galimybė panikai ir konfliktui! Čia pat parodęs tokį kietumą serialas staiga išplera ir po reklamos sužinome, kad tai tebuvo nežymus įbrėžimas. Andrea prašovė, prašovė ir kūrėjai, nors turiu pripažinti, kad dabar kai Šeino nebėra, Darylas turbūt ir bus kiečiausias veikėjas. Dar turiu pasidžiaugti, kad nors ir kaip haliucinacija, sugrįžo jo kietašiknis rasistas rednekas 'Henry the serial killer' broliukas. Labai džiaugėsi akys jį matydamos ir labai tikiuosi, kad šitam seriale veikėjai jį dar sutiks. Nors iš tikro gal būtų realistiškiau jei ir nesutiktų, visgi didelė ta Amerika, nepaisant to, kaip scenarijui prireikus ji gali atitinkamai sumažėti.

Kita įstrigus pažiba tai epizodas po daržinės atidarymo, kuomet tikėjimą pametęs senis išvažiuoja į miestelį gerti, nes turbūt saugiai gerti namie yra gėda ir geriau pastatyti visų gyvybęs į pavojų, verčiant jo ieškoti po apokalipsės nusiaubto ir zombių knibždančio miestuko barus. Ši vieta ypatinga tuo, kad veikėjai pagaliau sutinka kitų žmonių, šie nėra geriečiai ir jų konfrontacija labai realistiška ir žemiška. Nuoširdžiai jaučiau tą nekaltam pokalby augančią įtampą ir negerovę, labai kietai padaryta. Pagaliau sužibėjo ir Rikas, mūsų gerasis mentas, kuris toks jau užpisantis gerietis, kad niekada nė musės nenuskriaustų. Buvau pritrenktas ir krykštelėjau iš laimės kai kiečiausio vesterno stiliumi jis netikėtai nušovė tuos maroziukus. Regis nuo tada Rikas vis vyriškėjo ir dabar jau nebebus toks mižnius, ir ar kas ji kaltins? Aplinka kalta, ir aš jį sveikinu pagaliau supykus.

Už ką jam tokia debilė, isterikuojanti žmona ir toks kvailas vaikigalis, velniažin, gal tikrai dievo nėra. Tai būčiau pažvengęs jei jo šeimą suvalgytų paskutinėje serijoje, o antraplaniai ir niekam neįdomūs Heršelo šeimos nariai liktų gyvi, haha. Na, bet čia deja tik fantazija. Ta negraži, isterikė žmona dar laukiasi ir kūdikio, gerietis Rikas žinoma nori jį pasilikti. Dar jie ten pasipeša kas tikrasis tėvas ir parsiveža įkaitą. Vėliau nežino ką daryt su tuo įkaitu, bando jį išvežti, bando jį užmušti, bet iš viso to gaunasi tik bjaurus žmogaus kankinimas. Galėjo palikt jį sudraskyti ant tos tvoros, būtų buvę žmoniškiau, bet kas gi galėjo žinoti, ar ne? Sunku nuspresti koks pasirinkimas yra teisingas kai vyskta zombių apokalipsė.

O, kad jau prisiminiau zombius, (lol šis serialas visgi apie juos) tai jie man buvo pradėję rimtai nepatikti. Visi jie tapo kažkokie vienodi, plėšriai gargaliuojantys / riaumojantis, geltonas linzes dėvintys guminiai klonai. Dar gi gana greiti ir šniokščiantys. Žodžiu atsirado kažkoks vienas zombio tipas ir visi pasekė jo mada. Gal čia tik man taip pasirodė ar gal per mažai tų numirėlių buvo, bet sakyčiau, kad kūrėjams reiktų pamatyti filmą Dead ir šiek tiek daugiau pasistengti su tais zombiais negu vien daryti tuos vienodus, pilkus, guminius šniokštalus geltonom akim. Bet šitą nuoskaudą gal atperka geroji naujiena, nežinia ar mutavus tam prakeiksmui, ar tik kažkaip ankščiau nepastebėta - dabar atsikelia visi mirusieji, nereikia net įkandimo. O tai ponios ir ponai atveria visai naujus horroro klodus. Paskutinėje serijoje Rikas išsižioja, kad visąlaik žinojo: infekuoti visi, net ir gyvieji.

Pabaigoje dar yra tos diskusijos apie įkaito egzekuciją ir bendrą grupės žmogiškumą. Žūsta geriečių numylėtinis, teisuolis senukas Deilas (taip pat meluočiau  jei sakyčiau, kad man buvo labai gaila). Įvykiai prie gero neveda, bet mums, kaip žiūrovams tai tik į naudą. Pagaliau pralūžta visas balaganas, visi tie zombiai, kurių taip pasigesdavau dabar atrodo išgirdo mane, tik pavėluotai ir visi vienu metu. Sekdami kažkokį malunsparnį jie, kaip organizuota nusikalstamoji grupuotė, atslenka iš miesto krūvele ir pagaliau atakuoja tą neliečiamą sodybą. Veikėjai supanikuoja, visi išsibėgioja kas sau, pamiršdami ankščiau trapią, bet dabar jau užkietėjusią blondinę Andreą. Tai nepasiseka labiausiai, vėliau sekame ją tikram survival horror košmare, - miške vieną, pėškučiom bėgančią ir atsišaudančią nuo kruvos zombių kai staiga ją išgelbsti kažkokia siurrealistinė kone-anime butybė su kardais, gobtuvu ir zombiais-vergais? What the...? nu gerai, mane šitas užkabino.

Kiti veikėjai patogiai apsistoja kažkokiam miško forte, kur Rikas jiems pasipasakoja, kad nebėra jau toks susna gerietis, koks buvo ankščiau. Nežinomybės persmelktais veidais veikėjai palieka mus iki kito rudens ir virš miško pakilusi kamera leidžia mums suprasti, kad trečiojo sezono veiksmas persikels į kažkokį didelį, tvirtą pastatą, kas aš kaip supratau/manau yra kalėjimas.
Na gerai, tikrai idomu, laukiam laukiam. Ir gal aš net suprantu kodėl veikėjai mieliau rinksis tokį variantą nei klasikinį važiavimą iki jūros ir negyvenamos salos paieškas.

Nepaisant visų trūkumų man tikrai labai patiko ir antrasis sezonas ir skeptikų pezaliukai mane mažai jaudina. Buvo tikrai silpnų serijų, bet serialas yra serialas ir galbūt nevalia iš jo reikalauti tokios tobulybės ar taikyti tokių standartų, kokie taikomi filmams. Vistiek Walking Dead rėžia gilų randą visos zombių kultūros istorijon ir reikia pripažinti šitą faktą, patinka jis jums ar ne. Man tai nuostabi pramoga, kartu su Namų Šeimininkėmis praskaidrinanti tokią šūdiną ir niekam nereikalingą dieną, kaip pirmadienis.
Kantriai ir išdidžiai laukiame rudens.

3 comments:

Audrelis said...

Hehe, geras revjū. Pasirašau po dauno vaikio ir debilės žmonos mirtim, budėjimu ant sodybos stogo ir laukiu samurai-zombie-slavemaster paaiškinimo.
Neatkreipiau dėmesio iš karto, bet redneck'as rasistėlis tada buvo džipo vairuotojas, palikęs būsimą įkaitą pasimovusį ant tvoros?
Dar "geras" kur nuo kraujo galima suzombėti, bet visi apsitaškę snukius kraujais glaustosi ir myluojasi. Tipo šilčiausi jausmai apsaugo.
Jau užpisa laukti.

Gordo said...

Antram sezone kone visi veikejai eme erzinti, isskyrus Deryla, Seina (Dieve, jo truks) ir Herselas man toks mielas dede pasirode. Kas "nukankino" tai Meges ir Gleno romanas, tai jie ten myli, tai nemyli, kazkokias dramas vaidina, tai sukrite kazkokiam sandely pasidulkina, nu krc..Is palyginus neblogo vyruko Glenas virto skystasikniu Romeo. Skaiciau, kad Merle tikrai grys -iajame sezone, Rooker ta patvirtino. Valio, pagaliau tikri vyrai gryz i ekrana! O ten is tikro kalejimas, ten jie susitiks sadista The Governer, ta boba su pet zombies- is komikso- Michone, kazkodel jau susilaukus daug kritikos, nors ekrano spindesiu tepasidziauge 3,4 sekundes. Fermos uzpuolimas buvo fantastiskas, aisku Whori parode savo tikraji veida, isleisdama Andreja padeti Kerol o paskui nuvaziuodama kaip paskutine kale. Ir viena man pasirode keista- tai Andreja ten leke miskais per nakti, paskui visa diena iki vakaro? Nu zinot, net Rembo butu pailses :D Lauksiu trecio sezono, kalejimo aplinkoj ten ispudinga turetu buti :)

-kiras- said...

Audreli,redneką šitą turiu omeny
http://static.tvguide.com/MediaBin/Galleries/Shows/S_Z/Wa_Wh/Walking_Dead/season1/walking-dead-29.jpg (kairėje) kuriam rankytę teko nusipjaut.
Gordo, jo, panašu, kad visą parą ji bėgo ten :) bet ką gali žinot, noras gyvent