☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2007/03/15

SCHRAMM







SCHRAMM (1993) - Mane labai suzavejusio "NEKRomantik" rezisieriaus darbas. Ka reiskia SCHRAMM - nezinau, bet butinai issiaiskinsiu.
Filmas prasideda ekrane pasirodanciais zodziais: "Siandien as purvinas. Rytoj as tebusiu purvas.(Today I'm dirty, tommorow I'll be just dirt)". Is karto nuteikia tam tikrai nuotaikai ir nepaklaidina. Pirmas dalykas, kuris is karto prikausto demesi tai muzika. NEKRomantik muzika irgi buvo nuostabi. Tokia, kokios pavydetu ne vienas holivudinis filmas. Ta proga ir garso takeli atsisiunciau. Velaiu reikes dar giliau pasidometi, kurybine komanda.
Pradzioje muzika ramina, veliau kaiptik atnesa nerima. Ziuredamas (kaip daznai nutinka :) atpazistu keleta muzikiniu temu. Sitas yra pasemplave gore-grind grupe/projektas HYMEN HOLOCAUST. bijau pameluot, bet atrodo esu girdejes ir dar kazkur, - nesvarbu.
Taigi pilnai sutelkes demesi pasineriu i filma. Girdisi sunkus kvepavimas, blankiai matomi prabegantys begikai nusispjauna ant asfalto, tuomet balti dazai ir kraujas. Pamazu blankus vaizdai isivaziuoja ir po biski pradedi gaudyti siuzeta ir jau nebepavyksta neisijausti/likti svetimam. Viskas kazkaip taip buitishka, kazkiek sava, nors ir perdem nostalgiska, nejauku (buto interjeras!). Cia, kaip ir NEKRomantik'e, randame iskrypusio zmogaus pasaulely. Toki tamsu, apgailetina. Pagrindinis veikejas - serijinis zudikas vadinamas "Lupdaziu zudiku" (Lipstick killer), - pagyvenes vyriskis, gyvenantis vidutiniskam bute, pasimetes, sapnuojantis kosmarus. Jis isgyvena beprotyste, pastovu kazko trukuma, jo pasaulis persunktas neissipildziusiu troskimu, geismo, pavydo, nevilties. Stebedamas kaip jis sededamas nuogas ant tualeto plauna gumini moters torsa, i kuri katik, klausydamas uz sienos dejuojancios drauges, numalsino savo geisma, susimastai koks apskritai zmogus apgailetinas padaras, priklausomas nuo savo pirminiu troskimu.
Jo, tikriausiai vienintele, drauge, kuria paminejau keisto seksualumo turinti aktore is NEKRomantik (cia tik speju - tad gali but, kad ir klystu), kaip supratau parduodanti save kitu vyru fantazijoms tenkinti. Jis jos taipogi nori, taciau negali su ja pasikalbeti atvirai, jis kankinasi ir lieja savo pagieza kitais, jam vienam suprantamais budais. Galima net pajusti kaip jo zaidimuku metu jam apteme smegenys; atmosfera - super! Viskas keliauja tamsyn, liudnyn, karts nuo karto smekstelint kazkokiems, regis, sviesiems vaikystes prisiminimams, o kartais beprotystes link stumianiciomis moteru-baimes haliucinacijoms. Ir viskas taip susilieja i viena nuostabia ir daug klausymu viduje paliekancia tamsia istorija.
Tikras menas padaryti toki filma. Bet ne kiekvienam ji suprasti. Jei megstate main-stream horror'a - cia ne jums. Bet jei buvote suzaveti NEKRomantik taip kaip ir as - sita pamatyti privalote. Tikrai tamsus, sukreciantis ir zavingas filmas. Tikras vokieciu horror'o perlas.
Butinai pasidomesiu ir kitais rezisieriaus filmais. Mano taikinyje "Der todesking".

Pabaigai smagus pastebejimas: ar man pasirode, ar kai pagr. veikejas masinoje jungineja radijo stotis, per viena stoti vokiskai kalbejo apie "Nekromantik"? :) Smagu kai ikisa tokiu dalykeliu.

6 comments:

Anonymous said...

gerą recenziją čia sukalei :).
Man vis dėlto šitas filmas pirmo nekromantiko nepranoko, nors aliuzija į art statusą žymiai ryškesnė.
Schramm tai jo pavardė. Labai tikėtina, kad apie Nekromantiką per radiją ten šnekėjo.

-kiras- said...

tai mano nuomone tokia pati - NEKRomantiko nepranoko.
O per radija tai ten cystai kazka tokio sake, nors ir nesubtitravo. Sake rezisieriaus varda pavarde ir kazka apie "nekromantik" :)

Anonymous said...

ir cia vadinasi vilmas jus ka dalbajobai iskripeliai gejai

Anonymous said...

Bleat gerų dalykų čia pas tave radau. Dabar torrentai ir zmule apkrauti per tave;D Kaip ankščiau galvojau kad be TCM ir SAW nėra daugiau gore, tai dabar iš savęs žvengiu bl...

-kiras- said...

jei goras domina tai TCM ar SAW - tik žiedlapiai :)

Anonymous said...

Yra ir Lymphatic'ų gabalas pavadinimu "Today I'm dirty, tommorow I'll be just dirt".