☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2015/05/06

IT FOLLOWS

Drauge su pavasarine gamta ir siaubo kine pražysta gaiva kvepiantis žiedas, neabejotinai pateksiantis tarp daugelio (bent, manau, mano - tai tikrai) metų geriausiųjų: Tai Seka. Visiškai paprasta siaubo pasaka, visiškai paprastam siaubo filme, su puikiai panaudotais, gerai žinomais šablonais, bei originaliais, kažkieno šviežiuose košmaruose gimusiais epizodais. Atrodo tiek nedaug reikia, - sugalvot paprastą pasakaitę, nuo kurios net suaugusiems oda pašiurptų, įsivaizduojant. Tačiau kokio meistriškumo reikia tą tyrą siaubą taip subtiliai nutapyti ir įrėminti, kad jis gąsdintų ir matant ekrane!

Nesakysiu, kad filmas yra idealus, pastebėjau porą nežymių trūkumų, taip pat ir momentų, kurie yra aukso vertės medžiaga parodijų kūrimui. Juokas ima vien pagalvojus apie tai, ką iš šitų vaizdų sulipdytų Scary Movie kūrėjai savo laiku :) Tačiau tie trūkumai - daugiausiai kažkoks racionalumo ieškojimas, o žiūrint tokį pasakaitės tipo horrorą, patartina kasdienes smegenėles atpalaiduot ir leisti, kad tikroviškumas ar, net pati istorijos seka užleistų pirmenybę estetikai, bei atmosferai. Šiuos dalykus, kurie lemia bendrą filmo pajautimą, čia reiktų įvertinti itin stipriai, nes jie pila riebiai ir tiesiai į žabtus.

Pastaruoju metu pastebiu labai sveikintiną tendenciją naudoti old-schooliškai skambančius garso takelius siaubo filmuose. It Follows garso takelis čia taip pat vaidina labai svarbų vaidmenį ir yra vertas nemenkų komplimentų. Labai gerai klausosi tiek sintezatoriais sugrota muzika, tiek paprasti, bet veiksmingi žemų dažnių bumbsėjimai. Viskas rėkte rėkia momentine klasika: idėja, plakatas, muzika, nuotaika. Beveik visos scenos, kai pasirodo ta blogio manifestacija - užvedančios ir jaudinančios, kiekvieną akimirką. Nors puiki atmosfera - rimčiausias šio filmo koziris, neturiu ko prikibt ir prie visų kitų kino dalykėlių - vaidyba, montažas, scenarijus, režisūra, kameros darbas, efektai... Mano galva viskas čia savo vietoj ir labai gerai.

Moralas gal net metaforiškai per paprastas, galima būtų sakyt, kad tai filmas apie neatsakingą seksą ir lytiškai plintančias ligas hehe, Tas iškelia visokių teorinių "O kas jeigu?" klausimų. na, bet jei rimčiau, tai suveikia tik kaip prielaida tam blogiui atsirasti. Elkitės brandžiai jaunimas, nes prisičiūdinsite! It Follows yra nuolatinis nerimas ir nesaugumo jausmas. Jis turi ir plėšrių momentų, kuomet blogis kerta iš peties, bet didesnė filmo dalis yra tas pastovus, košmariškas bijojimas ir laukimas, kuomet žinai, jog ankščiau ar vėliau... Dėl tos sapno nuotaikos man ir nesinori kabinėtis prie tokių scenarijaus neaiškumų kaip "kur jūsų visų tėvai" arba "kodėl tu miegi ant mašinos kapoto, o ne viduje". Tai atmosferą kuriantys dalykai ir aš juos galiu suprasti, bei pateisinti, kai atmosfera - tokia nepriekaištinga. Definitli ček aut.

9/10

1 comment:

Anonymous said...

Labas, kine žiūrėjai?