☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2015/05/09

INSECTULA!

Vienas iš tų beveik bebiudžetinių kūrinių, kurie įrodo, kad turint entuziazmo, įkvėpimo ir fantazijos, darbščiom rankom galima sukurti neįtikėtinai šaunius dalykus. Insectula, iki kaulų smegenų alsuoja, nuoširdžia meile horrorui ir monstrų žanrui. Filmas visai naujas, bet padarytas tokiu retro vhs stiliumi, muzika "simfoninė", garsas ir vaizdas lyg iš videko, tačiau sulipdyta, sumontuota taip sklandžiai ir meistriškai, kad nors ir supranti jog tai, ką rodo yra kvaila ir netikra, kažkaip lyg leidiesi tos iliuzijos apžavimas ir apgaunamas. Kažkas panašiai mielo, kaip tėvai kurį laiką apsimeta, kad nemato kur jų vaikas slepiasi, kai žaidžia slėpynių, nors vaikas akivaizdžiai tupi spintelėj/po lova etc.

Siužetas nelabai svarbu: žemę užpuola pabaisa, whatever.
Visa magija tame kaip smagiai ir sąžiningai čia viskas padaryta. Vaidyba, subtilus humoras, su daugybe referencų į žanro klasiką(s), puikūs praktiniai gore ir monster efektai prikolnai sumaišyti su debiliškais CGI vaizdeliais. Šauniai parinkti pagyvenę dėdės aktoriai ir absurdiškai išvaizdžios, skurdžiai apsirėdę moterys. Originalūs, šmaikštūs, bei gerai juntami jų personažai. Nerūpestingą šypseną kelianti įvykių eiga. Siaubo fano akys ryte ryja tokį skanų, nerūpestingą gėrį ir viduj taip maloniai šilta.

Pagrindinis trūkumas gal tas, kad filmas kiek per subtilus ir per rimtas bendrai kvailos duoklės/parodijos nuotaikai. Paprastai subtilumą giriu ir čia jis taip pat tarnauja kaip estetinis stuburas, tačiau kartais atrodo susitvardyta per daug. Nesakau, kad būtina visą laiką keiktis, spjaudytis, nuolat rodyti genitalijas ir išmatas, kaip mėgsta kai kurie parodijų ar siaubo komedijų kūrėjai, tiesiog sakau, kad čia, su turimom sąlygom, viskas buvo taip profesionalu, kad gal vietomis nederėjo kuklintis ir galima buvo tėkštelt riebiau.

Tai žinoma nereiškia, kad čia trūksta goro, šlikštynių ar kraujo, tik sakau, kad buvo galima truputuuuka drąsiau ir pošliau. Dėl tos pačios priežasties ir trukmė gal atrodo kiek per ilga, scenos išdirbtos, puikiai atjaustos ir nufilmuotos, gal net per gerai ir per lėtai... Tad į pabaigą kiek prailgsta ir ima žiovulėlis. Truputi drąsiau ir truputi greičiau arba trumpiau, būtų buvęs idealus reginys.
Dabar - vis vien puikus dalykas ir vertas dėmesio visų, kas supranta ir mėgsta trashovą kiną. Tikra meilė spinduliuoja iš vidaus, o pabaigoje akies kamputyje sublizgo džiaugsmo ašara.

7/10

No comments: