☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2014/08/16

BORGMAN

2013-ų, kaip supratau - Olandų ir Danų filmas. Gal kiek lėtai judantis, tačiau stiprus ir meistriškai padarytas dalykas. Keistas, tamsus, makabriškas ir tuo pat metu kažkiek abusrdiškai juokingas, jis liks galvoje dar ilgam. Siužeto pasakot net nesiimsiu, nes įdomiausia manau kai nieko nežinai, o ir papasakot tiesą sakant nelengva, bet noriu pastebėti, kad visą laik galvodami 'kas gi čia po galais darosi' visų atsakymų vis tiek negausite, tad liks vietos ir interpretacijai.

Šiaip šnekėti apie filmą galima daug, bet manau sąžininga diskutuoti būtų tik su jį mačiusiais. Man asmeniškai iš dalies tai filmas apie žmones-vampyrus, ne apie tuos kur siurbia kraują, bet tuos, kurie kaip sakoma, "ėda gyvenimą", pateiktas tokia smagia horror-dramos forma. Tačiau daug ką čia galima įžvelgti, ne tik tokį sufleruotą fenomeną. Kas norės, galės čia matyt ir religinių ar įvairių socialinių įžvalgų. Gal fantastika be įprastų fantastikos elementų? Home invasion siaubiakas kur aukos pačios įsileidžia skriaudikus, kaip ir gyvenime kartais prisišaukiam negandų patys? Na, niekaip pasakę nepagadinsit.

Palyginti irgi ne baisiai randu su kuo, tačiau manau jis turėtų patikt tiem, kam patinka keistos dramos ar tokios Gummo ar Happiness stiliaus, kur kažkas tiesiog ant tiek subtiliai negerai, kad ne tik kraupu žiūrėt, bet biški net juokas ima. Tačiau nėra tik "kažkas negerai" bilia dėl to, kad būtų "kažkas negerai". Čia daug perkeltinių prasmių ir simbolių, tad kiekvienas gali suprast savaip, kas tik kelia bendrą vertę. Be to lėtesnio vyksmo daugiau priekaištų ir nesugalvoju, tikrai veiksmingas seansas. Kai norėsis truputuką rimtesnio filmo nei Transformeriai, siūlau nedvejoti ir spausti "play". Ilgai nepamiršit, o gal ir kažką prasmingo širdyje pasiliksit.

9/10

No comments: