☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2013/02/24

BLACK METAL VEINS

Liūdna ir paveiki dokumentika apie narkomanus, valstijų heroinščikus ir crackheadus. Aštrumui įmestas tas metalo prieskonis, tipo jie prie to, kad tarčiokai dar paklauso black metalo, bet iš tiesų ne apie metalą čia filmas, o apie tragiškus nuo priklausomybės kenčiančių žmonių likimus ir jų graudžią, net gi kraupią kasdienybę.

Filmas puikiai tiktų narkotikų prevencijai mokyklose patransliuoti, iš pat ryto jį pasižiūrėjęs tikrai niūrią gaidą užtraukiau ant gana saulėto sekmadienio, bet efektas yra geras, jis ne tik verčia susimastyti, ką žmonės daro su savo gyvenimu, bet ir kelia norą kiek geresniu tapti pačiam, gyventi švariai ir saugiai... proto ribose aišku. Trumpiau sakant filmas šokiruoja ir pamoko, savo misiją vykdo gerai, už tai yra pagirtinas ir rekomenduotinas.

Jausmų paletė spalvinga, personažais ir šlykštėjausi, ir juos keikiau ir jų gailėjau ir tam tikrais momentais, gal net jais žavėjausi. "Autoriaus" pasakojimo čia nedaug, iš esmės tai režisierius su kamera tiesiog tūsina su savo apgailėtinais draugeliais heroinščikais ir juos visą laiką filmuoja. Šie leidžiasi narkotikus, pasakoja savo liūdnas istorijas, pasakoja apie tai, kaip jaučiasi ir kas su jais vyksta. Laiks nuo laiko įterpiamas koks faktas, tarkime, kad šis veikėjas po mėnesio mirė ir panašiai, na, nelabai malonu, tačiau paveiku.

Vietom kai jie ten shootina ir kažką veblena, filmas intensyviai iškarpytas, pasirinkta tokia 'atakuojanti' montažo technika, kuomet tarp sakinių žiūrovui neduodama atsikvėpti, fone visąlaik aidi kažkoks drone / dark ambient takelis, gerai limpa prie bendro vaizdo. Narkomanai degraduoja, spuogų daugėja, elgesys vis labiau varo neviltin. Stipri dokumentika, stiprių nervų žiūrovams. Neseniai dar žiūrėjau Belgų dramą Ex Drummer, irgi nelegvas seansas, tad gerai susišaukė kažkaip, rekomenduoju abu tiem, kas pasiilgę to žmonijos purvo.

8/10

O kas nori kažko gražesnio, siūlau Vokiečių dramą Soul Kitchen. Filmuota Hamburge, nerealus miestas, šį mėnesį teko ten pabuvoti. Gyvenimas yra tai, kas nutinka, kol jį planuoji.
Truputi imu ilgėtis tikro, paprasto horroro, papuola vis kažkokios sunkios dramos ar pan, gal reiks greitu metu prie jo sugrįžti. Beje, ar žinote, kad šiuo metu eina naujas Black Mirror sezonas?

2 comments:

Anonymous said...

Pažiūrėjau. Labai stipru. Skaitant knygas ar žiūrint vaidybinius filmus apie narkomanus lenda mintys, kad gal autoriai persūdo su visom juodom spalvom, bet po šitos dokumentikos pasidaro aišku, kad tikrai ne. Toks ir yra tas narkomanų gyvenimas.

Tik vienas dalykas liko neaiškus. Ar tas kūdas pagrindinės mergos bernas vartoja ar ne? Labai nesinori tikėt, kad ne, nes reik būt visišku lopu, kad su tokia kompanija blaiviu protu trintis ir dar ramiai žiūrėt kaip pana žemyn ritasi.

Dėkui už rekomendaciją. Panašu, kad metų dokumentika. Kol kas.

riusMa said...

Paskutiniu metu traukia narkotinės/psichodelinės temos filmuose, tai šitas jau paruoštas grojarašty.

Beje užmesk akį į korėjiečių Oldboy. Tikrai stiprus reginys.