☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2013/01/07

POSSESSION

Vos prieš porą dienų žiūrėjau filmą ir jau sunkoka aprašyti, nes nepamenu apie ką ten tiksliai buvo... Tenka atsiversti imdb ir pasžiūrėti treilerį, kad prisiminčiau, o pasirodo tikrai nieko gero. Norėjau dar į kiną eiti, bet gerai, kad susilaikiau. Galvojau, kad Sam Raimi režisuotas, bet čia gi tik vardas užlipdytas, ir ačiū dievui.
Pirmą pusvalandį atrodo neblogas filmukas, įvadinė scena gan smarki, dėžutė baugi, net vaikai ne per šlykščiai vaidina (vėliau šiuos žodžius atsiimsiu - vaikai užpisa) ir suaugę visai mieli, tačiau nuo pat pradžių jau kliūna tas bandymas baisumo trūkumą atsverti plėšrumu, bei agresija.

Blogis tarsi baisus ne savo nežinia, tamsumu ar paslaptim, o tiesiog baugina erzinančiai dideliu garsu ir neva netikėtais iššokimais. Toks jausmas, kad velnias čia - įkyrus pokštus krečiantis marozas, o ne tamsi antgamtinė jėga, na bet taip dažnai nutinka amerikonams, debiliukams. Ne veltui visos "tikros istorijos" su nso, šėtonais ir kitokiais išmislais kažkodėl nutikę kaimų kaimuose ir paskutiniuose nušiktuose užkampiuose. Vėliau reikalai prastėja smarkiai ir greit, kol galiausiai prieina absurdiškos parodijos lygį. Šį kartą gal leisiu sau biški paspoilinti, vien dėl to, kad išgelbėt jus nuo laiko gaišimo, trumpai papasakosiu apie filmą ir kas jame vyksta.

Tėvai skiriasi, sankryžoj - dvi dukros, vienai jų tėvas iš sendaikčių išpardavimo nuperka dėžutę, kurioje gyvena piktas žydų-lenkų demonas. Mergaitė eina iš proto, ją apsėda ta prieškarinė šėtoniška kūrva, tėvai pergyvena ir gan greit susitaikę su tuo kas darosi atsiveža tradicinį žydą nelabojo išvarymui. Egzorcizmas vyksta kokias penkias minutes ligonines rusyje tiesiog rėkiant AZYZOU! Velnias pirmą kart gražiai paprašytas išeiti nesutinka, antrą kart apsigalvojęs sako "nu gerai". Po viso šito seka smarkiai nuspėjama pabaiga, kuri ištęsiama dar dviem minutėm (po to kai jau visi viską supratom), tarsi filmas iš tiesų manytų, kad mes kvailesni, negu apskritai galėtume būti.

Neblogai pradėtas, bet smarkiai sumautas filmas. Išvis nedaug tėra gerų tų egzorcizmo filmų ir čia deja nėra vienas jų. Ne tik kaip subžanro pavyzdys ne koks, bet apskritai tai prasto siaubo filmo pavyzdys. Taip daryti negalima ir nereikia, kai taip daro tai skaudina tikrus žanro mylėtojus, jei leisite čia taip visų vardu pasisakyti. Buvo gal viena kita nebloga scenytė, bet jos trunka tik kelias sekundes ir vertingos būtų nebent nuotraukoje ar kokiam gife. Visa kita - išjuoktinas ir ne itin vykęs klišių rinkinys, stipriau apžavėsiantis tik, neįsižeiskite, kvailesnį žiūrovą. Pasirinkite geriau Rite.

3/10



1 comment:

Macabria said...

Superinė recenzija! :) Rimtai, geru stiliumi sukalta