☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2012/10/20

THE FINAL DESTINATION

Pristatau kvailiausią visų laikų pavadinimą. Kodėl negalima buvo tiesiog pavadinti šio filmo Final Destination 4? Juk tai yra ketvirtoji serialo dalis, tai nėra remeikas, tai nėra naujas filmas, kam tuomet klaidinti žmones? Pridėti žodelį the nepakanka, šiuo sprendimu kūrėjai stačiai susimovė, pademonstruodami visiems, kad yra tikri debilai. Jau dabar šiek tiek painu, o kas bus po dvidešimties metų? Žmonės nebeatskirs kas kur, o gal nereiks nė tiek to laiko. Tiesiog vadinkime tai Galutiniu tikslu 4, visiems bus lengviau.

O šiaip tai visai smagus seansiukas. Manau jau pakankamai subrendau kaip žiūrovas suprasti, kad tereikia šitus filmus priimti tokius, kokie jie yra - situacijų komedijos paaugliams. Nereikia čia piktintis nei kvailumu, nei nerealumu, nei kepamais tęsiniais. Yra kaip yra, tad belieka išjungti smegenis ir mėgautis, o tada pramoga visai vertinga. Su tokiu pozityviu nusiteikimu ir išdrįsau šiandien įsijungti naujus tęsinius ir galiu pasakyti, kad nesuklydau, sprendimas buvo geras.

Linksmai praleidau laiką žiūrėdamas kaip išradingai Tomo ir džerio griūvančio-domino principu mirtis po vieną galabija kvailą Amerikos jaunimėlį. Gerai tinka poilsiui, kadangi galvoti nieko nereikia, tik lauki kada kas smagiau užsimuš ir tiek. Labai akcentuotas trimatiškumas, į žiūrovą nuolat mėtomi daiktai ir kaišiojamos visokios galūnės, tikras vaikų darželis. Istorija šį kart prasideda greitų automobilių lenktynėse, kuomet aišku viskas išklera ir įvyksta tragedija. Toliau istorija aiški, žinote jau patys, tad į siužetus tolyn nesileidžiama. Siautėja mirtis, o mum smagu.

Šiek tiek susimasčiau apie tai, kad iš tiesų šitie filmai yra originalūs ir gana įdomiai sumanyti. Jei analizuoti Galutinį tikslą, kaip siaubo žanro filmą pagal bruožus, tai yra labai panašu į slasher tipo filmą. Skirtumas toks, kad vietoj kokio kaukėto žudiko grėsmė čia yra - pati mirtis. Taigi mirtis yra žudikas. Jos žudimo įrankis - daiktai. Šitaip daiktai tampa kone svarbesniais aktoriais už žmones, gaunasi toks savotiškas daiktų fetišas, o personažai - tik antraeilis dalykas. Kūrėjai gerai tą pajautę ir padaro tiek gerai, kiek jiem čia išeina, o kaip sakiau - rezultatas visai fainas. Gerai išsiplovus puodynę galėčiau turbūt dešim tokių tęsinių pažiūrėt, taip ir nesupratęs, kur baigėsi vienas, o kur prasideda kitas. Tik dievuli, koks asilas tą ketvertą nuo pavadinimo nuėmė.

7/10

No comments: