☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2011/11/29

LEVIATHAN

Giliai, vandenyno dugne, apaugęs maurais ir aplipęs medūzom nuo pat 1989-ųjų slėpėsi nuo manęs šitas aukso gabalas, tačiau šiandien nardydamas po siaubo filmų koralų rifus aš jį išsitraukiau į paviršių ir kaip malonu matyti, kad dar yra tokių grynuolių, apie kuriuos aš nieko nežinojau iki šiol. Gana keista, nes tai tikrai aukštos klasės sci-fi horroras, prilygintinas visokiem Thing, Alien, Abyss ir pan. tad kažkaip atrodo nors ką girdėjęs turėčiau būt... Taigi malonumas dvigubas.

Visokie matyti vardai pradžios titruose iš karto nuteikia gerai, Rambo II režisierius, aktorius iš Robocop'o, ir panašiai, visokie geri dalykai. Nuotaika superinė. Veiksmas povandeninėje brangiųjų metalų kasykloje, kurioje darbininkų komanda skaičiuoja paskutines darbo dienas. Mes aišku žinome, kad ir ne tik darbo. Netyčiomis jie aptinka sovietinio laivo nuolaužas ir įlenda jo vidun pasižiūrėti. Nuo tada prasideda negeri dalykai ir žinote kaip jie klostosi tokiuose filmuose.

Kažkokie techniniai nesklandumai, kažkokie nepageidaujami antgamtiški įsibrovėliai, kažkokie žmonių psychai ekstremalioje situacijoje ir taip toliau. Viskas toje malonioje aštunto-devinto dešimtmečio sci-fi išvaizdoje, kur visi efektai dar daryti su dekoracijom ir lėlėm, be iditiotiškų kompiuterinių grafikų, pradedant laivo technika ir baigiant, aišku, goru. Belieka tik atsidusti ir pasigailėti, kad neteko matyti šito ankščiau ir nors šiandien jau manęs taip ir nepaveiks, kaip kad kažkada, būnant vaiku, paveikė Svetimas, ar panašiai, vistiek sakau, kad tai kiek neįvertintas filmas, vertas kulto statuso.

Galima kabinėtis prie daug ko, prie visko galima kabinėtis, bet man, o žinau ir daugeliui kitų siaubo / fantastikos mėgėjų jau vien tas pojūtis, kokį sukelia filmai kaip šis, yra aukso vertės. Vien dėl to drįstu teigti, kad Leviathan yra beveik tobulas devinto dešimtmečio sci-fi/horroras, kurį privalo pamatyti visi kosminių, povandeninių ir kitų vaizduotę audrinančių, izoliuotų vietų siaubo fanai.
9/10

No comments: