☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2017/09/08

TWIN PEAKS [Season 3]

Kai išgirdau apie idėją gaivinti "Twin peaksą", iškart ją iškoneveikiau ir visai ne dėl to, kad būčiau baisus dviejų pirmų sezonų fanas. Gal net sakyčiau atvirkščiai, skirtingai nei Fire walk with me (kuris man yra 10/10 filmas), "senasis" twin pyksas man atrodo ganėtinai nuobodus šūdelis, taip išlindęs tik per nuostabią muziką ir tai, kad buvo smarkiai kitoks savo laikmečiui, su visom keistenybėm ir psichodeliniais intarpais. Dabar kai viskas taip važiuoja ant nostalgijos ir rodos tiek mažai išeina originalaus turinio, buvau pasipiktinęs, kad rodos ir Lynchas sumanė šokt į tą traukinį ir galvojau, kad jau tikrai nieko gero iš to pusėtino kulto nebebus. Klydau.

Lynchas regis ilgai nieko nedarė, bet dar kartą įrodė, kad yra savotiškas kino genijus. Jei savo laiku Twin pyksas buvo kitoks, dabar, po 25 metų, šiais moderniais post-visko laikais, jis vėl kitoks. Tiek kitoks nuo visko kas įprasta, kad net sunkoka jį rekomenduoti keistenybių dažnai nežiūrintiems žmonėms ir tiek kitoks nuo pirmųjų dviejų sezonų, kad net norisi jį vadinti atskiru dalyku, o ne tęsiniu. Manau net galima be didesnių problemų mėgautis 2017 Twin Pyksu nemačius nieko su juo susijusio iki tol. Siužetinė linija čia tikrai ne pirmos eilės dalykas, o aš visada žiūriu kiną labai emociškai, tad gerai tai jaučiu. Viskas kas buvo negerai ar nuobodu senuosiuose sezonuose išbarstyta ir palikta užmarščiai. Tai kas buvo gerai, čia iškristalizuota ir išgryninta iki tyros tobulybės.

Skirtingai nei dabar vartojimui paruoštiems produktams įprasta, serialas leidžia sau visiškai neskubėti. Net aštuoniolika serijų po valandą! Tai tikrai nemažai ir šiuolaikiniais tempais turbūt būtų galima viską tą patį papasakoti per kokias penkias, tačiau čia tikslas visai ne toks. Tikslas pilnai išgyventi, leisti skęsti ir tuo mėgautis. Tikslas laužti ir tempti gumą iki absurdo ribos. Tikslas užtęsti tylą ir siaubą ir humorą iki kol tampa tiesiog nepatogu. Bet visą tai, tik geriausia prasme, rankomis žmogaus, kuris kuo puikiausiai žino ką daro. Ne dėl to, kad taip būtų, o dėl to, kad šiuo momentu tai yra gėris. Tai ne tik pasakojimas ir reginys, tai patirtis. Tokia, kuriai pasibaigus, norisi kartoti.

Vizualiai nėra tekę matyti nieko panašaus. Nuostabiausias dalykas čia, tai kaip išnaudoti praktiniai specialieji efektai ir maišyti su skaitmeniniais. Visi numanome, kad su tokio tipo produkcija tikrai galima padaryti daugmaž nepriekaištingus efektus, tam, ką čia norima parodyti, tačiau Lynchas nesistengė kažkam įtikti ar pasiekti tam tikrą standartą. Jis darė meną. Ir jam pavyko. Efektai, kuriuos matome "psichodelinėse" scenose yra tokie keisti, išsiskiriantys ir nepatogiai unikalūs, kad sukuria visiškai analogų neturinčią, kraupią atmosferą prilygstančią keisčiausiems sapnams, o jei gerai suprantu Lyncho kūrybą, didelė dalis jos labai atremta į sapnų pasaulį ir jo pajautimą. Bra-vo *demonstratyvūs aplodismentai*.

Grįžta beveik visi pažįstami personažai. Kai kuriuos matyti labai smagu, dėl kitų gal labiau px, bet labai gera, kad visi dar čia. Ir net tie, kurių ne baisiai mėgau čia parodomi pakankamai įdomiai ir prikolnai, kad būtų smagu. Dar patiko išplatėjusi geografija. Iš nubododžių mediena apkaltų kambarių persikeliame ir šokinėjame po visą Ameriką. Taip žiūrėti tikrai įdomiau. Daug daugiau laiko praleidžiame keistose, alternatyviose dimensijose. Tai nebėra trumpi susapnavimai, o veikiau po pusę serijos trunkantys haliucinogeniniai tripai su tokiom vizulkėm, kokių reta ir smarkiuose noizo koncertuose. O palikti neaiškūs siulo galai manęs tikrai neerzina. Twin peaksas niekada nebuvo apie atsakymų radimą.

Vienintelis priekaištas kurį turiu, tai perdėm fetišizuoti muzikiniai intarpai. Taip, muzika visada buvo stipri Twin pykso ir apskritai Lyncho filmų dalis, tačiau čia atliekami muzikiniai "numeriai" po keletos kartų ima atrodyti tuštoku dalyku ir overstajyina savo welcome. Bjauriausias pavyzdys ko gero smarkiai per ilgas Nine Inch Nails video klipas tiesiog įpistas į vidurį serijos. Čia kaip su bajerio kartojimu: pirmą kart juokingą, antrą kart jau nelabai, trečią kart - debilas.
Nepaisant šito - beveik galima vadinti šedevru. Tinkamas jis ne kiekvienam, bet geresnio tęsinio nelabai ir įsivaizduoju. Instant kultas.

9/10


4 comments:

Anonymous said...

Istestas jis yra TV nurodymu. Pats Lynchas buvo sumanes 7-9 serijas, bet SHOWTIME TV pasake arba darai 18h, arba aik nx

Anonymous said...

zjbs reviews'as, labai taiklus.

Tėvas Gorijo said...

Nu čia ko gero sąlyginai... Būtų norėjęs Lynchas, būtų pats Showtime'ui pasakęs eikit nx, ir nuėjęs į HBO ar Netflix. Vargu ar būtų nepriėmę

Anonymous said...

man kaip ir viskas prie ko lynchas prikiso nagus taip ir cia yra visiskas sudas aciu kad kreipiate demesi i mano nuomone