☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2017/09/02

A CURE FOR WELLNESS

Amerikietiško Skambučio ir kažkurių Karibų Piratų režisieriaus siaubiakas, kurio veiksmas vyksta nuostabiai gražių Šveicarijos kalnų apsuptame SPA centre. Jaunas, ambicingas, tačiau nelabai simpatiškas vadovas iš pinigingos New Yorko firmos, pasiunčiamas čia parsivežti kolegos, kuris panašu visai nenori grįžti.

Pirmai akį pagauna skoningai nufilmuoti gražūs vaizdai ir rodosi bus visai įdomus seansas, tačiau prabėgus trečdaliui filmo progresas sustoja ir pradeda kartotis tas pats per tą patį. Vyksta dalykai, kurie niekada nėra normaliai paaiškinami, o tai kas paaiškinama, nuvedama keistokais keliais ir ne geraja prasme.

Kelis kart nesėkmingai mėginama gąsdinti unguriais, viską gaubianti keista paslaptis ekrane neatrodo tokia jau mistiška ir nenuspėjama, kaip tikriausiai turėjo būti. Galiausiai sustoja ir personažų vystymas, tik mėginama vėl ir vėl pakraupinti žiūrovą nelabai paveikiais pabauginimais ir pašlykštinimais. Regis jau iš nevilties griebiamasi net kankinimų empatijos metodų - dantisto kėdė, force-feedinimas šlykštynėmis... pigu.

Tuomet kai žiūrovui jau stobal neberūpi, rodos mažiau rūpi ir personažams: prasideda nelogiškas žiūrėjimas pro pirštus, totaliai nukertantis ryšius su betkokia sąrišine realybe. Veikėjas, kaip auksinė žuvelė pamiršta, kas įvyko prieš penkias minutes, atleidžia bet kokias nuoskaudas, nes nuolat turi atrodyti sumišęs dėl visko kas čia vyksta (aš gal irgi atrodyčiau aktoriaus vietoje). O škykščiausia man ne tai, kad visiškai nesukontroliuota, kas galėjo gautis neblogas filmas, o ta neva sofistikuota "elegantiška" gotikinio horroro nuotaika, dėl kurios šiais laikais vykstantis veiksmas pradeda atrodyti kaip kažkoks tarpukaris.

Reziumuojant, nelabai matau dėl ko kam nors turėtų patikti šitas filmas. Visi mėgstame gerai papasakotas, paslaptingas baugias istorijas, kuomet paslaptis po biški detektyviškai atsiskleidžia, galiausiai pasirodydama visu savo kraupiu gražumu arba twistu. Čia su visu tuo susimauta ir visos durys, pasirodo, veda į niekur. Personažai nesimpatiški, atmosfera ir muzonas visiškai ne mano skonio. Pabaiga ne šokiruoja, o tiesiog tampa kažkokiu gašliu absurdu. Gal būt filmas ras savo publiką tarp trylikamečių gočių. Man tai nelabai malonu paliko, kad visai nebloga pradžia taip negražiai apgavo.

4/10


No comments: