☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2014/11/30

THE FRAME

Jei kas prisimenat tokį gražų, labai vykusį filmą Ink, tai štai jų kūrėjų naujas darbas The Frame. Vėl tikrai originalus ir šviežias, estetiškai nuostabus ir atmosferiškas meno kūrinys, kuris parodo, kad tikrai yra ir Amerikoj išskirtinai mąstančių gamintojų, nebijančių imtis rimtų, drąsių idėjų, nepriklausomam kine, ir galinčių sulipdyt tokį puikų reginį. Meistriškai padarytas tripas su keliais klodais emocinių ir filosofinių linijų, bei potekstčių tikrai ras savo gerbėjų būrį ir aš būsiu tarp jų. Provokuojantis, smegenėles sukrečiantis žvilgsnis į mūsų gyvenimus, tarpusavio santykius, mūsų ir mūsų "kūrėjo" santykį ir panašiai, pasitelkiant kiną ar trečio asmens dėstomą istoriją, kaip įrankį.

Turime Aleksą - vyruką, ne iš gero gyvenimo, turinti dalyvauti kriminaliniame pasaulyje ir Sam - vienišą, tamsią praeitį užgniaužusią paramedikę, besistengiančią gyventi teisingai. Įdomumai prasideda tuomet, kai paaiškėja, kad Sam - tik realybės šou apie paramedikų komandą dalyvė laidos , kurią Aleskas žiūri namuose, o jis pats, tėra kriminalinio draminio serialo, kurį mėgsta žiūrėti Sam - aktorius. Staiga jie ima bendrauti, paslaptingos jėgos televizoriuje pagalba, patys nesuprasdami kas vyksta ir nei vienas nenorėdami pripažinti, kad yra tik kažkieno fikcija. Abu jie yra tikri ir abu jie yra sugalvoti. Taip jis stebi ją, ji stebi jį, o mes stebime juos abu.

Interpretacijų apie tai kas čia iš tiesų vyksta galima priraityti daug, bet aš žiūrėdamas mėgstu susidaryti tokią asmeninę emocinę patirtį, tad rekomenduoju taip daryti ir jums, nes Frame tikrai turi ką pasiūlyti įvairialypiam skoniui ir kažkuo pamaitint įvairias mintis, bei idėjas. Nepatiko tik tai, kad filmas gana ilgas ir dėl savo "atmosferiškumo" veiksmą vysto gana lėtai ir kartais nuobodžiai. Kartais apima toks jausmas, kad kažką bandoma pasakyti per lėtai ar pakartoti per daug, tačiau verta išlaukti tuos nuobodžesnius momentus, nes kulminacija tikrai galinga tiek vizualiai tiek emociškai. Aš pabaigoje buvau gana sugniuždytas ir priblokštas, jei ne dėl pamatinių ir egzistencinių filosofinių klaustukų, tai bent jau dėl to kaip vaizdiškai viskas išspręsta. Jei nebijote truputi mieguisto ir tuo pačiu hipnotizuojančio dėstymo, galite čia rasti tikrą šedevrą.

8/10

2 comments:

Tadas said...

Derlingas lapkritis :)

Anonymous said...

Būtinai pažiūrėk NIGHTCRAWLER :)
Super filmas.