☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2013/09/10

I SPIT ON YOUR GRAVE 2

Tokio tęsinio kažkaip nesitikėjau, bet tik pamatęs, kad toks yra, nedvejodamas čiupau žiūrėt. Gerai ar blogai būtų buvę,- nesvarbu, visvien turėjau pamatyti savo akimis ir įsitikinti. Savo nuožiūra sunkoka pasakyti tiksliai ar tai originalo tęsinys, ar 2010-ųjų remeiko tęsinys. Iš esmės tai nedaro jokio skirtumo, tačiau malonu žinoti, kaip oficialiai seka ta gija, juolab, kad jaučiu po šito iškeps dar ne vieną dalį. Pasak imdb, tai remeiko tęsinys, na tai tebunie, taip ir palikim. Tokiu atveju gera žinia ta, kad tęsinys pralenkia 2010-ų versiją, nors aišku nė iš tolo neprilygsta '78-ųjų klasikai.

Kas dar nežinote, kas čia per daiktas, tai šlykšti, prievartos kupina keršto istorija. Esmė tokia, kad grupelė vyrų siaubingai išprievartauja merginą, vėliau tik per klaidą likusi gyva ji imasi ne ką mažiau nežmoniško keršto. Galima vadinti tai feministiniais ar seksistiniais filmais, bet tiesa paprastesnė, manau kūrėjai mus tiesiog priverčia mėgautis smurtu, kuomet blogiukai to nusipelnė. Tai exploitation kinas, be smurto, keršto ir sadizmo nedaug čia terasime.

Aišku teisybės triumfas suteikia tą pojūtį, kad vienas smurtas teisingesnis už kitą, bet numeskime šitą moralinį rūbą ir teturime filmą, kurio pirmoj pusėj kankinamas vienas žmogus, antroj kitas. Tokia tad formulė ir kaži ar ji bus priimtina įprastam bet kokių filmų žiūrovui, na o siaubo mylėtojai tikrai mėgsta pasiknaisiot po žiaurumo ir smurto savartynus, bei kapinynus, paieškodami tame prasmės. Aš puikiai tai žinau, nes pats esu toksai iškrypėlis, kuriam kažkodėl idomu pamatyti vis naujai pasirodančius negražius filmus.

Toliau, įspėju, bus šiek tiek spoilerių. Gerai šį kart padarytas toks tamsus priėjimas. Vietoj amerikos kaimo, veiksmas vyksta tamsiame Niu Jorke, vėliau netikėtai persikeliant į Sofiją, Bulgarijoje! Šitas posūkis buvo netikėtas ir bendras veiksmas labai gerai lipo prie tamsių, apsnigtų, rytų europos gatvių. Mergina sugniuždoma tikrai nežmoniškai, tad žiūrovas puikiai paruošiamas atpildo kankynėms, - visam šio filmo tikslui. Nepatiko sveiko proto ir šiek tiek, - realizmo, trūkumas. Tamsiai pradėjęs, filmas būtų likęs daug aukščiau, jei būtų tokia rimta nata tesęs ir privengęs keletos klasikinių horroro pagundų nusukti į šalis.

Labai krito įspūdis, kai po pirmojo išsilaisvinimo mergina vėl pateko į tų pačių sukčių rankas. Šita klišė jau nučiulpta, nuvalkiota ir jei nebeturėtų būti vietos rimtame, moderniame horrore. Taip pat vėl kliuvo smulkios nesamonės: kodėl tarkime bulgarai tarpusavyje kalba angliškai net būdami vieni, arba kodėl vėl reikia atkartoti viską, ką aukai sakė blogiukai iš naujo?

Šiek tiek naivu ir kvailoka, net jei toks ir buvo natūralus noras, vistiek reikia daugiau pagalvot apie tai, kaip tai atrodys galutiniam bendram vaizde. Nepaisant tų smukdančių promochų, šiaip tai galingas siaubo filmas. Šlykštus, tamsus ir nežmoniškas, toks turbūt koks ir turėjo būti... Ar norit žiūrėt dvi valandas beprasmio smurto tai jau kitas klausimas, bet man asmeniškai bus idomu pamatyt kas išsirutulios iš šitos frančizės.

7/10




No comments: