☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2013/07/09

EVIL DEAD (2013)

Taigi po ilgo smaukymosi ties šia idėja ir įvairių diskusijų, ar išvis to reikia ar ne, visgi pasirodė kultinio siaubo filmo ir vieno mano mylimiausių visų laikų filmo apskritai - Evil Dead perstatymas.
Pradžioje ir aš piktinausi, kaip galima perstatyti tokį dalyką, vėliau pamačiau pirmuosius treilerius ir nuoširdžiai užsiexcaitinau, atrodė pasižiūrėta bus tikrai ne juokais į originalo jėgą ir visus fanų išmislus, o juo labiau, kad ir pats Briusas Campbellas, sakė - "viskas ten bus gerai, pasikliaukit manim"... (Iš tikro jis sakė "spardys šikną", bet čia taip tiksliau paverčiau, kaip lietuviai mėgsta).

Pagaliau kontraversiškas remeikas jau čia ir galiu pasakyti, kad deja - nieko gero. Prisiskaičiau visokių nuomonių ir gerų ir blogų, tačiau didžiausias mano nusivylimas, kad filmas tiesiog gana vidutiniškas. Nei jis labai blogas, nei jis labai geras, tiesiog dar vienas siaubiakas, tik šį kartą taip nutiko, jog jis plius minus apie tą patį ir dar vadinasi taip pat. Aišku, smagu matyti kaip šiais laikais galima perfantazuoti tas pačias idėjas, visai brutaliai ir tamsiai atrodo tam tikri epizodai, bet galiausiai rezultatas palieka gana beprasmis ir norisi klausti savęs, ar verta tiek vargti.

Toliau rašysiu šį bei tą apie atskirus momentus, todėl eis krūva spoilerių. Jei dar nematėte naujo filmuko ir ketinate tą greitu metu daryti - liaukitės skaitę, paskaitysit poto. Jei jau matėte, arba jums px - tęsiam.

Nepatiko labai daug smulkmenų, tarkime mirusiųjų knyga, necronomikonas, čia padaryta kaip absurdiškas satanistinių piešinukų rinkinys. Tarsi žiūrovai nesuprastu, kad ji - blogybių šaltinys, tai dar ir aprašinėta kaip debilams su raudonu tušinuku "leave this book alone", "satan lives", "kill kill kill" ir panašiom nesamonėm, šitas labai sunervino, nemanau, kad tai turėtų būt spaudai paruoštas komiksas. Taip pat nepatiko ta dopelgangerio idėja, - ar būtina tam abstrakčiam blogiui materializuotis į tos šlykščios mergos "juodąją sesę"? Nekenčiu tokių šūdų, nervina.

Blogiausia tai buvo ta scena, kur broliui pavyko savo sesutę atgaivinti su makgaiveriškai sukonstruotu reanimavimo aparatu, padarytu iš šviršktų ir akumuliatoriaus. Ar gaunasi, kad ji mirė du kartus, o atgijo tris? Kodėl jos liežuvis vėl sveikas ir kur jos odos pūslės nuo verdančio vandens? Ar tai, kad dvasia tave apleidžia, atitaiso kūnui padarytą žalą? Gal tada visi tie "purifikuoti", kirviu į gabalus, irgi turėtų susirinkti savo kojytes ir rankytes ir laimingi važiuoti namo? Erzina mane tokie taisyklių perkūrimai, ar tiksliau sakant, jų nebuvimas. Fantastika irgi turi būti kažkiek įtikinama, kad būtų ne šūdas.

Taip pat sakau "broliukas", "sesutė", nes neatsimenu nė vieno vardo. Personažai klišiniai, tūpi ir nuspėjami. Nenoriu net išskirti jų po vieną, nes vėl reiks šnekėti apie tai, kaip filmas adaptuotas debilams. Žinot tuos pokalbius, kurie parašyti vien tam, kad neva mus greitu būdu supažindinti su personažų asmenybėm "jei mama būtų gyva taip nešnekėtum", "nuo šios akimirkos pažadu nebevartoti narkotikų". Na, pigu. Jei jau kuriat trumpas personažų biografijas, pasistenkit, kad būtų bent kiek idomu. Dabar jų drama palieka gana svetima, nes yra įkišama dirbtinai, tad nelabai ir rūpi kas jiems nutiks, dėl manęs galėtų visus juos Kanda Estrella Satana La Magra sudraskyti į gabalus ir būtų ramu. Taip ir gaunasi, būrelis jaunų žmonių, daro viens kitam nemalonius dalykus ir iš to visas suspensas.

Tad su visais šitais trūkumais, viskas pakabinta ant brutalybių ir to "rimto" istorijos peržiūrėjimo. Nebėra tiek sūrio, nes biudžetas ryškiai didesnis, tad brutalios scenos padarytos tikrai aršios ir goravos. Kraujas liejasi laisvai, nepagailėta nutrauktų galūnių, visokių šlykštynių, adatų akyse, sumaitotų plaštakų ir panašiai. Kraujas aišku labai svarbu, bet ne tai darė Evil Dead baisiu filmu. Kažkaip trūksta to izoliacijos ir beprotybės pojūčio, išimti visi šiurpai ir paliktas bukas, nors ir neblogas, aršus, į snukį duodantis horroras. Ar tai labai blogai? Kaip jau sakiau, nei gerai, nei blogai, dėl to ir liūdna, kad tenka vadinti šitą filmą vidutinišku. Man kaip prisiekusiam fanui, šitas remeikas mažai reiškia. Galėtų geriau imtis tęsinio, ką panašu ketinama daryti?

Verta pažiūrėt kartelį, kad susidaryt davo nuomonę, bet kas sutaupė ant kino, galit pasidžiaugti.

6/10

Treileris:


Šauni lietuviška video recenzija:


Šauni Jeremy Jahns video recenzija anglų kalba:


Ir nostalgijos vėjui - visas originalusis Evil Dead:

2 comments:

Anonymous said...

prisipažinsiu - laukiau ilgai šito, tačiau iš pat pradžių nesitikėjau nieko gero, nes to anų laikų beprotiško smagumo tikrai niekas nesugebės atkartoti :)... Tačiau šitas riebus šūdas nuvylė net tikintis ko nors prasčiau už vidutinybę (panašiai kaip buvo su Silent Hill). Miela širdžiai vieta ir absoliuti nuobodybė... dar viena šlamšto krūva :(

Anonymous said...

Šiaip tai man tikrai įdomiai susižiūrėjo. Na taip, personažų back story ir dialogai nėra kažkaip gerai padaryti, bet tai nėra svarbu, nes šie dalykai yra labai antriniai. Tebūnie kai kurie dalykai nelogiški, bet visumoje tai kokybiškas, modernus, skaudus horror, nesistengiantis peršokti aukščiau savo bambos ir pakilti į didelias meniškumo viršūnes, kas šiaip būdinga ir originalui. Tiesa, čia nebėra originale buvusio juodojo humoro prieskonio ir naujasis Evil Dead save priima daug rimčiau nei Evil Dead pirmos dvi dalys iš 80-ųjų.