☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2013/04/29

LORDS OF SALEM

Dėl ankstesnių pono Zombio šedevrų, tokių kaip House of 1000 corpses ar Devils RejectsLords of Salem buvo vienas laukiamiausių mano šių metų filmų. Rob zombinė raganų siaubo vizija? Negali būti blogai! Pagaliau pasirodęs jis paliko mane kiek sumišusį... Nežinau ar kertelę taip aukštai kėliau ar iš tikro čia šiokia tokia betvarkė gavosi, tačiau jaučiuosi kažkoks "nedadarytas" po taip lauktos peržiūros.

Visų pirma, kad ir kaip man patiktų tas faktas, kad jis nuolat samdo savo žmoną, - pagrindiniam vaidmeniui jinai per silpna. Jei drąsiai rodai savo šikną kamerai, tai dar visai nereiškia, kad esi gera aktorė. Gal jai labiau nesiseka su aukos vaidmeniu, manau visi sutiksim, kad kaip blogietė jinai buvo gana žavinga. O galbūt ji man tiesiog nelabai žiūrisi čia su savo dredais ir akiniais. Pavargau žiūrėti kaip visą filmą jai skauda galvą, jinai stena, verkšlena, ar tupi vietoje su triusikais ir nieko daugiau nedaro.

Vėliau pats istorijos pasakojimas tarsi išsitęsia per visą filmo laiką, blogąja prasme. Nėra taip, kad nutinka tas tas ir tas, kas logiškai veda prie to to ir to. Čia nuolat išlenda kažkokios tamsios vizijos su rėkaujančiom senėm ir laužais, reikalai blogėja gal ir palaipsniui, tačiau nėra kažkokio "vyksmo" pojūčio. Atrodo, kad dalykai yra ir dabar jie bus vat tokie, nes čia taip reikia. Vizijos ir raganiški flashbackai yra cool, bet kažkaip norisi ir tų paprastų žmonių momentų, kad būtų lengviau įsijausti. Dabar dūstame tuose tamsiuose koridoriuose, jau puikiai supratę, kad čia kažkas blogai, vietoj to, kad pergyventume dėl to kas nutiks veikėjams.

Tai čia tokie pagrindiniai minusai - silpnoka vaidyba, dėl to silpnoki personažai + trūkumas normalios veiksmų sekos, kuri padėtų įsijausti / padėtų mums mėgti veikėjus, kad būtų noro dėl jų jaudintis.
Toliau tai tik pliusai: Rob Zombie labai gerai supranta kaip veikia tas krūtas horroras ir jo vizijomis abejoti aš tikrai nedrįstu. Kai tik reikalai prieina prie tamsių dalykėlių, buvau sužavėtas kiekvieną kart. Tai tie aukšti vyrai su kaukėm, tai scena su kunigu ar, kad ir finalinė įgyvenindimo ir transformacijos scena - visi tie gliūkai labai galingi, dėl to net nesiginčysiu. Sheri-moon su tuo bliakerišku makiažu, kurį matote plakate irgi manęs abejingu nepaliko.

Kitą vertus, jei jau darai tokį siaubo kalnelių tripą, tuomet nevaizduok, kad kuri gilų siužetą. Varyk stipriau su tom iškrypusiom, antikrikščioniškom vizualizacijom iki tiek, kad nekiltų dabartinės painiavos. Taigi naujas filmas ir gaunasi toks rinkinys stirpių, Rob Zombinių, video klipinių gliukų, bet kaip kino istorija stovinti ant savo kojų - gal biški netraukia. Stiprūs vaizdai, tobuli siaubo klišių garbinimo momentai, tobulas satanizmas ir graži raganystė su piktom senėm nukarusiais papais. Daugiau trūksta pointo ir lieka kažkoks beprasmybės pojūtis - kas iš to? Nepaisant visos kritikos, kurios užrašiau gal ir daugiau nei norėjau, šiaip gana unikalus horroro reginys, kuriam sugalvoti palyginimų nėra lengva, vien dėl to vertas dėmesio, bet kokiu atveju.

7/10

1 comment:

Gordo said...

Kokia prasme.. smaukyti... dirbtine varpa??...