☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2012/09/25

THE TUNNEL

Porą svarbių dalykėlių, kuriuos privalau parašyti po šio naujo Australų filmo peržiūros.
Pirma tai tas, kad jis išleistas nemokamai, žmonių 'susimetimo' principu. Kaip suprantu fanai ir geradariai aukojo ir to rezultate šį filmą legaliai gali pamatyti visi norintys, nemokėję nė cento. Savo ruožtu, be abejo, skatinama paremti kūrėjus įsigyjant dvd ar simboliškai perkant po kadrą, bet iš principo tokia kampanija pelno didžiausias mano simpatijas, nes yra tam tikras spjūvis visokiems piratų-medžiotojams, nuolat kovojantiems su vėjo malūnais.

Tad jei galite/norite, - paremkite doleriu, ar bent geru žodžiu draugams paminėkit, parekomenduokit, taip neleisdami kompleksuotiems, šlykščiai iš oro pasipelnyti trokštantiems proto invalidams, stovintiems už visokių trumpinių (ACTA, PIPA, SOPA, LANVA, SIPA, ZALUPA ir t.t.)  vadovauti jums ką žiūrėti, o ko ne. Kokį meną rinktis, kokiu domėtis ir už kokį susimokėti.

Antras dalykas tai tas, kad šitas 'dokumentinis' filmas parodo, kad net ir šiame sub-žanre siaubas slypi visai ne tame, kad tu žinai kas gyvens, o kas mirs. Nuo pat filmo pradžios išgyvenę veikėjai pasakoja kas nutiko, t.y.: duoda interviu prieš kamerą, komentuodami filmuotą medžiagą, tačiau nuo to - nė kiek ne mažiau baisu žiūrėti. Tai yra kažkas naujo, dabar jau tokiu įprastu tapusiame, siaubo 'dokumentikos' žanre, kuriame taip dažnai siūlomas rastos-filmuotos medžiagos variantas. Čia štai padaryta kaip kokia publicistinė televizijos laida, tačiau vistiek buvo nejauku, baisu, įtempta.

Vaizduotė veikia ne ką mažiau negu kituose geruose žanro pavyzdžiuose. Baugu tai, ko nematai, baugu, kas slypi tamsoje, baugu kai geras montažas ir sukurta intriga, priverčia patikėti ir simpatizuoti veikėjams. Tu įtikinamas, kad jų pavojus - realus ir jautiesi taip, lyg pats klaidžiotum su jais tuose tuneliuose, gali užčiuopti tą nerimą, pasimetimą ir nejaukumą, užklupusį personažus tamsoje. Turbūt tai ir skiria gerą tokio tipo filmą nuo blogo, kuomet viskas pasibaigia nervinančiu kameros kratymu ir debilišku erzinančių veikėju klykavimu.
Paprastas, gerai padarytas šiurpuliukų sukeliantis reginys iš betoninių Sidnėjaus požemių tamsybių.

8/10




2 comments:

deathblow said...

šitas sudomino, būtinai pažiūrėsiu.

Anonymous said...

http://www.youtube.com/watch?v=bNpsfrunwB0