☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2012/06/28

PROMETHEUS

Žodžiu turėjom du pakvietimus į kiną ir kantriai saugojom juos Prometėjui. Kai tik pasirodė šis ilgai lauktas Ridley Scotto filmas, jau beeidami pro duris supratom, kad pakvietimų nebeturim, kažkur pametėm... pora savaičių praėjo, kol atsirado jie tarp senų sąskaitų tad pagaliau visiem jau pažiūrėjus pamatyti gavau progą ir aš. Net linzes pirmą kart išdrįsau įsidėti, kad nereiktų 3D akinių maukšlintis ant savo stiklų :D

Trimačio efekto ten minimaliai, tikrai drasiai galima žiūrėti ir normalią, dvimatę, versiją, tačiau turiu pastebėti, kad per treilerius rodyta animacija (Ledynmetis) su ta 3D technologija, tikrai atrodo įspūdingai. Taip, kad jei mėgstat tuos multikus, tikrai rekomenduoju eit į 3D.
Dar pasipiktinau, kad negalima į kiną atsinešti savo čipsų, išvis jau achujėli, moki po 20lt už filmą ir negali savo mineralkės atsinešt? Gerai, kad dar tašių nepurto nieks tai mes kaip normalūs lietuviai visko nachališkai susislėpėm, o ir šiaip jei būtų reikėję mokėt turbūt palauktume dvd rip haha.

Na tai čia toks backgroundas, bet dabar jau prie esmės: Prometėjas, tai naujas įrašas Svetimo istorijoje. Vieni vadina priešistore, prequelu, kiti tiesiog nauja dalimi. Aš tai sakyčiau gal čia tiesiog naujas skyrelis ar gal net mažiau susijęs pasakojimas, tiesiog vykstantis toje pačioje visatoje. Bet kokiu atveju tai sąryšio su originaliu Svetimu čia daugiau nei tokiam nesusipratime kaip Svetimas prieš Grobuonį, kurio net nežinau kuo laikyt, ar Svetimo tęsiniu ar Grobuonio tęsiniu ar paprasčiausia nesamone. Prometėją galima sieti su kitais Alien filmais, tačiau jis ramiai stovi ir ant savo kojų, tad nenustebsiu jei iš jo eis atskira tęsinių linija.

Po tikrai įspūdingų treilerių visi tikėjosi didžiausios bombos, Ridlis Skotas, visa kita... Nuomonių teko prisiklausyti pačių įvairiausių, kažkam tai metų sci-fi filmas, tačiau nemažai žmonių ir nusivylę liko. Aš kaip visada sakau, kad kitų nuomonės paisyti reikia kuo mažiau ir visada geriau pirma pamatyti pačiam, o tada šnekėti/skaityti/klausytis/diskutuoti. Išgirdęs įvairių atsiliepimų nestačiau jokių standartų, nesitikėjau nieko, švarus, kaip popieriaus lapas susidariau savo patirtį ir aš būsių prie tų patenkintų vartotojų. Su visais įvardintinais trūkumais, filmas yra tiesiog labai... OK. Nei čia didelis stebuklas, nei čia labai kažkas negerai. Viskas čia OK. Man žiūrėjosi labai normaliai ir turiu pasakyti, kad nuoširdžiai mėgavausi kiekviena minute.

Nepatiko, kad lyg trūko kažkokio klimaksiškumo, nors paskutinis kadras aišku labai mielas širdžiai. Nepatiko, kad kai kurie sprendimai rodosi skuboti, tarkime veikėjų sprendimas numušti priešišką objektą buvo toks staigus, kad nė nespėjau suprasti ką jie čia daro, kai jau buvo po fakto. Nors ašarėlę galėjo duot spėt išspaust ar ką. Nepatiko, kad robotas - blogas. Ar gi pirmoje trilogijoje tie biorobotai turėjo nors kokių kėslų pakenkti žmogui? Kažkaip neprisimenu nė vieno tokio momento. Gal ketvirtoj daly ir slapukavo Vinona Raider, bet visi žinome, kad ketvirta dalis į trilogiją netelpa LOL.

Nepatiko tas dirbtinai pasendintas senis. Kodėl holivude moka padaryti neįtikinėčiausius spec. efektus, bet visuose filmuose kur senį vaidina jaunesnis aktorius, jis būtinai bus netikroviškai pasendintas? Jei jau taip tai paimkit kokį sukriošusį senį, pvz Nicholsoną ir tegu vaidina. Dar pažangus operavimo aparatas užšaudo žaizdą stapleriu? Kamon, jei jau lazeriu pjaunamas pilvas tai tikrai manyčiau lazeriu tarpelį ir užlydytų. Na tai keli minusai, bet nėra taip, kad jie labai gadintų bendrą vaizdą, daugiau tikrai tik smulkmenos prie kurių galima kabinėtis... jeigu mėgsti. Aš tai nelabai mėgstu.

O šiaip man tikrai patiko. Idomus kitoks priėimas prie gal to paties pasaulio. Įspūdingų humanoidų įvedimas į jau pažįstamą visatą. Keli sukti momentai maloniai nudžiuginę. Yra ir nemalonių vietelių kur batuose reikėjo sugniaužti kojų pirštus, ko aišku tikėčiausi iš naujo Alien filmo (nors gal jau reiktų liautis taip sakyti). Gigerio fanams, tiems kur ten tatuiruojasi jo meną ir t.t. tai išvis turėtų būti tikras rojus pamatyti tiek naujų objektų, formų ir patalpų toje pačioje estetikoje. Taip pat reikia padėkoti dievui, kad nesugalvojo padaryti filmo PG-13 kaip dabar madinga, tad turim ir kraujo ir keiksmažodžių, kaip ir turi būt normaliam fantastiniam filme. Geras reginys, geras laikas. Revoliucijos nepadarė, bet kažkas dėl ko verta pakelti šikną ir nueiti į kiną.

Nežinia ar šiemet dar kažką geresnio žada parodyti kinuose. Nauja Resident Evil nesamonė su Mila Jobvovič. Nolanas jau pradeda nervinti mane su savo savimeile: Betmeno LEGENDA baigiasi. Kokia dar legenda, apsiramina tegu, nieks naujas čia neprasidėjo ir nėra čia kam labai baigtis. Galėtų jo filmuose būti mažiau pliurpalų ir daugiau veiksmo, tada galėtų gal taip pūstis. Kas dar? Total Recall perstatymas? Kam gi šitokia šventvagystė? Kaip Farelio ūsiukai gali pakeisti Švarco marse išsprogusias akis, paaiškinkint jūs man. Darytų panašų filmą su nauju pavadinimu, o ne nervintu prisiekusius fanus geriau. Na, o kad jau pradėjom nervintis, ar žinote, kad perstatinėjamas Robokopas?

Prometėjui drasiai rašau 8/10. Smagus, įdomus, geras, paprastas sci-fi š paties pono Scotto. Jei kas dar nematėt ir dvejojat. Siūlau nueiti. Gaila pinigų, - eikite ryte. Pigiau. Tačiau jei ir 13 litų už filmą gailą, neišdegs akys ir per kompą pažiūrėjus.






4 comments:

deathblow said...

jo jo, ir man patiko. ėjau į filmą net nežinodamas, kad jis susijęs su Svetimu, todėl pati pabaiga maloniai nudžiugino. po to net peržiūrėjau pirmas dvi Svetimo dalis ir supratau, kad šitas filmas mane veikia kaip ir vaikystėj - varo didelį nepatogumo jausmą.

vaids said...

tarp kitko, pirmoj Alien (1979), robotas/kyborgas buvo "blogiukas", iš esmės viens prie vieno su Prometėjaus kiborgu.

Anonymous said...

as irgi norejau pakomentuoti, kad is pirmo Alien kyborgas buvo blogas, jis vykde kompanijos nurodymus ir buvo padejes ant zmoniu

Anonymous said...

Kirai, eina sau, tavo recenzijas kaskart skaitau su dideliu smagumu, na pasakyciau lyg tokius mazus ese :)
Turi talenta - ie esmes gali rasyt apie bet ka, pasakyt daug ir tuo paciu ir nieko ir tai bus skaitytojui idomu.
Rasyk toliau.