☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2017/05/21

ALIEN: COVENANT

Blompkampo Alieno kolkas negavom, bet pats Ridley Scotas išgimdė Prometheus tęsinį, bei tuo pačiu, Svetimo priešistorę, oi laukiau aš nekantriai ir bėgau į kiną iškart vos tik jam pasirodžius. Dabar jau geriau galvoje viskas susigulėjo, tai įspėju, toliau gali sekti lengvi spoileriai.

Išėjau su dvilypiais jausmais. Iš vienos pusės, Ridley Scotas yra kinematografijos meistras, gerai žino ką daro ir kaip reikia dalykus nufilmuoti, tad vizualiai bei garsiškai filmas tikrai įspūdingas ir labai gražiai padarytas. Yra ta old-skūlinė dvasia išlaikyta ir kai užpuola padarai visokie, tikrai atrodo kietai ir grėsmingai. Tai iš tos pusės beveik be priekaištų, o tai jau didelė dalis gero efekto.

Iš kitos pusės nelabai patiko pasirinkta istorijos vystymo kryptis, ateivių prigimties atskleidimas, CGI vietomis atrodo keistokas, o didžiausias mano priekabis būtų paskutinis filmo segmentas kosminiame laive. Negi būtina tęsti tradicijas, vardan patenkintų fanų, net jei atrodo prastai, neįtikinančiai, nelimpa prie konteksto, ir papiktina tuos pačius fanus? Tas paskutinis epizodas atrodo dirbtinai prilipdytas ir nereikalingas, jis labiausiai ir sugadino man nuotaiką.

Kritikai internete neigiamos kritikos negaili ir daug kas sako, kad be Fassbenderio, kurio aš nesu baisiai didelis fanas, šiame filme nieko gero nėra. Su šūdais jie maišo viską: aktorių neišnaudojimą, Prometheus užgautų akordų netesybas, kvailus personažų poelgius ir disposable veikėjus, silpną Ripley kopiją, xenomorphų demistifikavimą, "dušo" sceną ir t.t.

Aš tai nebūčiau toks griežtas, mano galva tai visai neblogas Svetimo filmas frančizėje, nors visi tie trūkumai ir tiesa, bet gal tai daugiau dėl baisiai didelių lūkesčių? Juk tai siaubo filmas apie ateivį kosmose, ar tikrai visi be išimties tikisi superinės logikos ir vandenyno gylio filosofijos? Taip, kai kurie sprendimai kvailoki, nepatiko ir man, twistas lievas ir nuspėjamas, bet šiaip jau actionas smagus, tamsi atmosfera realiai juntama ir žiūrėti tikrai nėra gėda.

Ateityje norėtųsi kažko kitokio, gal būt laikas atsitraukti nuo sunkiai limpančios žmonių-protėvių temos ir grįžti prie bukesnio klaustrofobiško horroro. Gal būt pažvelgti į viską iš dar kitokios perspektyvos, ką manau Blompkampas labai sėkmingai padarytų. Nelabai norisi žiūrėti dar vieną tokį filmą, kur vėl kažkas nusileidžia į kažkokią planetą ir kažką randa, o tada Fassbenderis daug šneka. Tai pagyvensim pamatysim, bet aš iš kino šį kart išėjau su šypsena. Covenant tikrai turi trūkumų, bet sąžiningai - nėra šūdas ir fanai tikrai turėtų rast kuo pasidžiaugt. Šneku lyg būčiau vienas jų, nes taip ir yra.

7/10

1 comment:

Anonymous said...

Pakviečiau draugą į kiną, tai visą seansą sėdėjau sulindus į kėdę, nes nu atsiprašau, bet filmas visiška tragedija. Blogiausia, kad nėra jis absoliučiai bukas, istorijai rutuliojantis netgi galima įžvelgti nihilistinę idėją, kad kūryba, kokia ji bebūtų, yra neatsiejama nuo naikinimo - nesvarbu ar kalbėsim apie meną, technologijas, ar pačią gamtą, bet šita mintis įvilkta į tokį kinematografiškai skurdų rūbelį, kad net baisu. Kuo daugiau galvoju, tuo labiau šitas Ridley Scotto kino bandymas primena seno ekshibiconisto mostą apšikto palto skvernu. Ir kas ten slepiasi? Ogi nieko - filmas ne tik be dvasios ar smegenų, bet be kiaušų.
Labiau nei ,,Alien Covenant" šias metais sunervino gal tik geriausių sci-fi short'ų festivalis Lofte.