☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2015/07/14

TERMINATOR: GENISYS

Gerai, gal pradedam nuo to, kad yra du "tikrieji" Terminatoriai: statyti Jameso Camerono. Po to sekusius tęsinius galima atskirti į atskirą kategoriją ir esant norui - tiesiog ignoruoti, arba apie juos šnekėti kaip apie atskirą dalyką. Manau taip ir darysime, nes lyginti jų su originalu, deja vis dar nėra kaip, o ir šiaip turbūt pasakyti turėčiau tiek daug, kad tingėčiau rašyti. Serialą Saros Connor Kronikos kažkada bandžiau žiūrėti, tačiau neištvėriau net vienos serijos, tad apie jį taipogi patylėsiu.

Penktas Terminatorius labiausiai manau lygintinas su trečiu: daugmaž kartojasi ta pati istorija, panašus kultinių kadrų pervaidinimas, paimti kiti aktoriai vaidina tuos pačius personažus, tačiau skirtingai, nei ketvirtame - yra tikras Švarcas. Aš esu prisiekęs fanas ir T2 yra mėgstamiausias mano visų laikų filmas, tad suprantama jog man smagu matyti kai kuriuos istorijos taškus parodytus iš kitos perspektyvos ar kai kurias vietas kruopščiai pakartotas, tačiau tuo pat metu, lygiai taip pat lengva ir kažkuo nusivilti. Ir tų nusivylimų, deja, daugiau nei mažų džiaugsmų.

Užuot ėmusis kokio naujo, originalaus priėjimo nuspręsta dar kartą, (pabrėžiu - jau penktą), gromuloti tą pačią istoriją, supainiojant ir pakeičiant laiko liniją, pripinant alternatyvių įvykių sekų ir teorijų, pridarant naujų logikos spragų ir vėl prikraunant kelionės laiku paradokso nesąmonių. Čia aišku nieko naujo, nes jau visi tą žinojome iš "superplepaus", daug ką suspoilinančio treilerio. Net kilo klausimas ar tikrai kūrėjai galvoja, kad fanai tiesiog nori žiūrėti tą patį per tą patį ar tai tiesiog scenaristų pasiteisinimas, bei įrankis dar kartą suteikti Švarcui šansą pabūti (pasenusiu) terminatorium... Kaip ten bebūtų, atrodo tik kaip dar kartą sukramtytas ir atrajotas, tas pats, mirusio arklio, šmotas.

Net ir kine, filmą žiūrėti įdomu tik tiek, kad sužinoti, kaip čia jie sugalvojo viską pertvarkyt. Patikėti siūlomu timeline'o variantu sunku dėl paprasto fantastinės logikos nebūvimo, o tą pamiršt ir tiesiog mėgautis veiksmo scenomis trukdo kvailokas humoras, nereikalingų klišių kartojimas ir apskritai gana vidutiniški pasirinkimai. Gal ir smagu kol žiūri kine, tačiau Genisys negalima priimti kaip rimto Terminatoriaus frančizės filmo ir jis greit nugrims užmarštin, drauge su kitais, nelabai vykusiais ne-Camerono tęsiniais. Kai po seanso užsidegus šviesoms, atsistoji išeiti, ir jauti gėdą prieš žmones, ką tik kartu su tavim žiūrėjusiais tą patį filmą, - tai nėra geros patirties bruožas.

Ir tai sakau ne kaip siauraprotis fanatas. Aš net tikiu, kad frančizę dar galima išgelbėti. Tačiau tai turėtų daryti arba pats Cameronas, arba žmogus, gebantis gerai pagauti tą estetiką. Idealus variantas būtų baisus, tamsus, kruvinas filmas suaugusiems apie karą su mašinomis. Be Švarco, be juokelių ir be jokių pusiau-žmogus-pusiau-mašina nanotechnologijų. Bet tam ko gero tektų tiesiog ignoruoti 3,4 ir 5 filmus ir kurti savo atskirą liniją, panašiai kaip Prometheus praignoravo visokius Alien Vs. Predator. Gal ketvirtas filmas pradžioje ir bandė daryti kažką panašaus, bet tuomet sėkmingai feilino su Skyneto sužmoginimu ir kitais dalykėliais apie kuriuos net tingisi kalbėt. Geriau kada nors prie bokalo.
Vidutiniškas laikas kine neprisikuriant jokių lūkesčių ar iliuzijų, tačiau deja nelabai kuo geresnis už bet kokį kitą, šiais metais rodytą, vidutinišką action filmą. Ramia sąžine palaukite ripo.

4/10

1 comment:

Anonymous said...

Filmas nuvylė. Labai norėtūsi, kad šios frančizės pagaliau imtūsi pats Cameronas ar koks Nolanas. Jei jis iš Batmano sugebėjo išspausti visai neblogą vašką, tai iš Terminatoriaus sulipdytų dar vieną monumentą. P.s. labiausiai patiko Švarco scena su meškinu, nėra tokio aktoriaus kuriam meškinas tiktų labiau.