☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2015/02/12

TUSK

Prieš keletą metų buvau biški susidomėjęs Kevinu Smithu, jo plepalais ir kūryba. Kas nepažįstami, - tai vyrukas vaidinęs Tylenį Bobą, dalyvavęs puikiose komedijose, taip pat, režisavęs Dogmą ir Red State. Tuomet žiūrėjau kažkokią filmuotą jo paskaitą / stand-up'ą, kuriame jis dievagojosi, jog pastatė jau visus filmus, kuriuos norėjo ir daugiau jų nebekurs, tačiau štai prieš mūsų akis įrodymas, kad tai nebuvo tiesa ir dėkui dievui (kurį šis vyrukas taip myli). Planuose dar bent keturi filmai jau surašyti imdb! Šaunuolis.

Taip netikėtai, parekomenduotas kolegos, naujas jo filmas Tusk. Manau kultine tapsianti istorija, iš žaismingos komedijos, tampanti skaudžiu body-horroru ir galiausiai vėl kažkokia absurdo komedija. Sakau, kad ko gero filmas bus kultinis, nes jis tikrai drąstiškas ir originalus, net jei ne pats prasmingiausias ar estetiškiausias dalykas, tačiau sugebėjęs dar visai paprastai, ištraukt iš siaubo žanro kažką, ko, ko gero, niekas nėra matęs.
Taip, tarkim, Japonai pridaro pasiučiausių dalykų "kūno-siaubo" kūriniuose, tačiau pas juos dažniausiai viskas būna over the top ir tykšta per visus galus, o tačiau, bet gi juk, kaip žinia, skoningas subtilumas prideda labai daug savaiminės vertės ir būtent taip nutiko čia.

Galvoju tarkim apie Tokyo Gore Police... Atsimenu ten kraujo buvo tiek, kad net sunku buvo išžiūrėt kas vyksta, atsimenu moterį su krokodilo galva, vietoje pyzdos, bet tai daugmaž viskas. Visi kiti išprotėję kūniniai išradimai, kurių ten tikrai buvo apstu, nuskendo tirštuose goro pursluose ir išblanko tarp kitų giminingų vaizdelių. Tačiau tikrai galiu įsivaizduot, kaip po dešim ar po dvidešimt metų, kas nors, net nesidomintis siaubiakais, šnekėsis: - "pameni tą filmą, kur kažkoks psychas susiuvo žmones burnomis-prie-šiknų ir suformavo Žmonių-šimtakojį?". Manau, kad šitas filmas bus prisimintas panašiai. Gal ir ne pačiose intelektualiausiose diskusijose, bet tikrai bus prisimintas.
Taigi kam patinka groteskiškas humoras ir netikėti kūniški sprendimai arba apskritai Kevino Smitho mastysena ir kūryba - bandykit be abejonių.

7/10

1 comment:

Sejanus said...

Nepasakyčiau kad Tuskas man patiko, duočiau kokius 5/10, o esu didelis Kevino Smitho fanas :) Nėra blogai pastatytas, bet ir nieko ypatingo. Ekscentriški-šizofreniški Deppo veikėjai jau kadais atsibodę, filmo atmosfera gana rimta ir nelabai dera prie totaliai absurdiško siužeto, ir dar absurdiškesnio finalo. Na, gal tęsiniai geriau pavyks. Bet aš mieliau žiūrėčiau naujų view askewniverse filmų, kad ir trečius Clerks