☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2011/07/31

PERFUME: The Story of a Murderer

Daug teko girdėt apie šitą filmą, savo laiku daug šnekų ir liaupsų susilaukė jis, o aš tų liaupsinamų filmų kažkaip privengiu. Dabar radau humanoj dvd už 1lt 50ct, tai jau teko griebt ir susipažint pagaliau. Nors buvau skeptiškas, bet negaliu ramiai praeit pro tokius dalykus.
Pasižiūrėjau jau prieš dvi savaites, bet laiko trumpai aprašyti randu tik dabar, va iki ko DAsigyvenau.

Kvepalai yra idomus filmas, tai pasakojimas apie bičiuką, kurio gyvenimas nelabai nusisekė, bet nusisekė su nosim. Jo uoslė - tikras talentas, toks, kokio neturi niekas kitas. Nuo pat mažumės jį persekioja kvapai, tad jis nutaria jiems ir paskirt savo gyvenimą. Man patiko kaip pavaizduotas pats kvapų sklidimas, kamera su kvapais bėgiojanti nuo daikto prie daikto - gražu. Šitaip rodos visas filmas persunktas įvairiausių kvapų, kas ir daro jį išskirtiniu.

Toliau bus šiek tiek spoilerių, tas iš anksto atsiprašau, deja šitoj recenzijoj kažkodėl noriu papasaoti kas ten vyksta.
Pirmąją merginą jis nužudo netyčia, tik tirdamas jos kvapą. Visgi per daug dėl to nesigaili ir nutaria, kad tie mirties kvapai visai idomus. Savotiškai įsimylėjęs moteris jis imasi kurti makabrišką ir tobulą kvepalą, užsibrėžęs sau tikslą, pagauti daikto kvapą amžiams.

Tačiau visų liaupsų, kurių filmas susilaukė manau jis nėra vertas. Nors žiūrint - idomu, tačiau niekaip negalėjau atsikratyt kažkokio pederastiško jausmo. Visiškai nužudė finalas, kuomet keliolikos mergų prakaito pagrindu sukurtas narkotikas paverčia visą pilną miesto aikštę nevaldomos orgijos vieta. Meldžiausi, kad tai būtu metafora, bet regis kūrėjai norėjo iš tiesų mus tuo įtikinti. Romantikai. Daug slow motiono ir ambiento tam buvo panaudota, bet man vistiek sugadino visą reikalą. Kulminacija gal ir kulminaciškai atrodo, tačiau šį kart aš būsiu bjaurus, man ji pasirodė absurdiška.

Bendrai - neblogas filmas, idomiai žiūrisi, su kažkuo kitu gal ir nesumaišysi. Nėra jis labai horroras kažkoks, tiesiog tokia pasaka-drama su žudynėmis, kaip pagrindine ašimi. Toli gražu ne geriausias filmas ever kaip teko girdėti sakant, bet aš gi ir knygos akyse nematęs, tai ką aš suprantu, ane?
Tad palieku patiem sprest, kas nematę, gal ir verta gaišt laiką. Vis dėl to lito penkiasdešimt - vertas.

6/10

4 comments:

human garbage said...

turbūt jei knygą būtum skaitęs filmas dar mažiau patiktų. nors šiaip aišku skonio reikalas ką rinktis, bet knyga stipriai filosofinė (ir čia tų sluoksnių nuo epistemologijos iki Deleuze'o galima atkapstyti), persisunkus egzistenciniu horroru, ir tiek ta orgija prie ešafoto, o ypač ,,absurdiškas finalas" gerokai vožteli per smegeninę.

nelysk said...
This comment has been removed by the author.
Sim said...

Pritariu prieš tai pasisakiusiam žmogui:).. Knyga lyginant su filmu yra daug stipresnė..Žiūrint filmą kažkaip neapleidžią jausmas, kad kažko lyg ir trūksta.. Kažko kas buvo knygoje.:))

asta007 said...

Manau kertinis sio filmo akmuo kaip tu ir sakei yra geras mintazas geras operatosiu darbas, tik pati ideja tikrai nebuvo ispildyta