☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2009/04/26

RE-CYCLE a.k.a. GWAI WIK

Garsiųjų Honk Kongo režisierių Brolių Pangų darbas, pasirodęs 2006-aisiais. Broliai Pangai turi galimybių į savo filmą sukišti holivudinį biudžetą ir užtektinai drąsos vystyti gan netradicinį siužetą. Sakau netradicinį, nes filmas keistas, išskirtinis, turi daug sumaišytų elementų, kurių kai kurie atrodo dar niekada nematyti. Nežinau ar holivude kas išdrįstu imtis tokių rizikingų vaizdinių įpakavimo į siaubo-istoriją ir ar jiems gaėtų pavykti taip, kaip pavyko Azijos kino kūrėjams. Paprasčiau - Pangai imasi įgyvendinti drąsias idėjas ir manau jiems pavyksta. Tai mano asmeninė nuomonė. Kitas žiūrovas gal sakys, kad nereikalingai daug čia visko prikimšta ir iš dalies taip pat bus teisus. "Prikimšta" galima sakyti todėl, kad filmas tarsi persirita tris etapus: 1) Gan standartinis J-horror vaiduoklių siaubas 2) Kompiuterinių žaidimų serijos Silent Hill interpretacija 3) Nuotikiai ir kulminacija magiškame fantasy pasaulyje. Mišinys tikrai idomus ir keistas jausmas apima stebint kaip filmas slenka šiomis pakopomis. Man pačiam idomiausia ir vertingiausia čia - Silent Hill interpretacija. Sakau interpretacija, todėl, kad tiesioginė žaidimo įtaka čia lyg net ir nemėginta slėpti. Kai kurios scenos akivaizdžiai paimtos iš 3, 4 Silent hill. Net muzikiniai sprendimai, vaizdinė kompozicija, nuotaika ir visos detalės atitinka. Drįstu teigti, kad šitame filme kai kurios Silent Hill žaidimų detalės atkurtos daug tiksliau, nei pačiame Silent Hill filme. Pasakojimas irgi pateiktas Silent Hill estetika, jei norit vadinkit Urban Decay, arba suvisuotinta asmenine tragedija; rašytoja išgyvena asmeninę krizę patekdama į paslaptingą, realiai matyt neegzistuojantį, demonišką fantasy pasaulį, kur turi įveikti jos laukiančius pavojus ir taip susitvarkyti savo asmenines problemas, suprasti kodėl ji čia (ir suprasti save). Man kaip Silent Hill žaidimo fanui, būtent šiuo aspektu tai auksinis filmas ir būtent už šį SH'iškumą jį labiausiai ir vertinu. Manau, kad žaidimo fanai privalo jį pamatyti. Viena vieta net kiek juokingai siejasi su kompiuteriniais žaidimais apskritai: veikėja turi perbėgti ore kabančių akmeninių luitų eilutę, tarsi koks Mario :)
Na ghost terror etapas nelabai revoliucingas, išskyrus tuos iš SH4: The Room paimtus vaiduoklius, kurie čia atrodo taip, lyg niekur kine dar nemačiau. Masiškai krenta nuo stogų, vėliau tiesiog kybo šalia tavęs, artėja, bet tau nuo to jau darosi blogai. Na, o fantasy dalį man sunkoka vertinti, nes nesu stiprus šitame žanre ir nelabai jį mėgstu. Tiesą sakant man ta kulminacija Fantasy-pasaulyje pasirodė naivoka ir perspausta, visgi labai idomiai išrutuliota. Rezultatas - gan intensyvi, brangiai kainuojanti mišrainė, kuri sukels šiurpią haliucinacinę kelionę po tragišką vienos moteriškės (kurią beje vaidina pagrindinė Pangų filmo The Eye aktorė) Silent Hill'inį pasaulį. 9/10 už vykusią duoklę, geriausiam visų laikų survival horror žanro kompiuteriniui žaidimui.

5 comments:

Anonymous said...

Faktas, kad SH geriausias. Dėkui, bėgu siūstis ;)

DeVoUr.LTU said...

Filmą žiūrėjau - patiko :) Ir mintis buvo, nors išmazgyta. Kai skaičiau aprašymą filmo, tai pasirodė siužetas panašus į S. King - Tamsioji pusė, bet eilinį kartą apsgavau su aprašymais :) p.s. kirai, beje, neseniai kažkur komentaruos minėjai filmų trackerį kažkokį, gali pakartot jį, nes neberandu?

-kiras- said...

kokį? cinemageddon.org gal

Anonymous said...

Ką tik pažėjau, persūdyta truputį fantastikos. Tikuosi nepyksi, jei parašiau į savo blog'ą apie "Ciklą".. :)

DeVoUr.LTU said...

Jo, šitas, dėkui.