☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2018/09/01

MOTHER!

Turbūt pas daugelį prie geresnių 2017-ų metų siaubiakų nuguls Mother!,  košmariška Darreno Aronofsky [Pi, Requem for a dream, The Fountain, Black Swan] metafora, po seanso priversianti dar kurį laiką pagalvoti. Žymus vardai ne tik režisieriaus ir ne be reikalo, puikiai savo vaidmenis atlieka visi iki vieno - Jennifer Lawrence, Ed Harris, Michelle Pfeiffer, Javier Bardem, tikrai verta paminėti, nes ne koks vaikų darželis susirinkęs.

Metafora, - nes nėra būdo žiūrėti šį filmą bandant tiesiogiai kramtyti tai kas vyksta. Prasmės akivaizdžiai perkeltinės, tik žiūrovui jau spręsti ar alegorijos religinės, ar tai ekologinė žinutė apie motiną gamtą, ar tai kažkas apie sudėtingą kurybos procesą, ar visi šie dalykai viename. Gal dar kažkas apie ką net nepagalvojau?

Košmariška, - nes tai vienas tų filmų, kur rodos kas nors mėgino nufilmuoti blogą žmogaus sapną, su visa keista logika ir netikėtu dalykų virsmu kitais, kurie makes sense tai mums miegant, tai ko gero tiksliausiai apibūdina tai, kaip čia rutuliojasi veiksmas. Tįstanti, nemaloni, nervus drąskanti, košmariška metafora. Sudėtingos emocijos, įkalinimo ir bejėgiškumo neviltis, neužgesinama kažko negero artėjimo nuojauta, per visas dvi valandas, kol galiausiai kulminacija pakylėja mus iki beveik absurdo ir pulinys suplyšta. Manau dar ilgai žmonės minės šitą keistą, originalų ir labai pavykusį eksperimentą, nes, žinokite, yra dėl ko.

8/10

No comments: