☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2013/03/12

TAKE SHELTER

Nelabai supratau, kodėl po šitu filmuku kaip vienas iš subžanrų nefigūruoja 'horror', nes aš tai nejuokais kaktelėjęs į kelnes buvau keletoj vietų. Amyway, sakykime tai tamsi, įtempta drama su apokaliptinėm nuotaikom ir metaforiškais pamastymais. Kažkas tarp negero sapno, pasaulio pabaigos ir sujaukto žmogaus proto. Žiūrėdamas prisiminiau tokius filmus kaip Signs, su Melu Gibsonu, Beautiful Mind ar net pachmo žudiką Miracle Mile. Turi jis elementų iš jų visų, tačiau tuo pat metu yra ir tikrai unikalus.

Amerikos vienkemyje gyvena trijų asmenų šeima, dirbantis vyras, jauna mama ir jų kurčnebylė dukrelė. Idilę ima ardyti tamsūs vyro sapnai, kuriuose visada figūruoja audra ir šalta agresija jo šeimos saugumo atžvilgiu, invazija ir sunaikinimas to, kas brangiausia. Vyras ima paniškai bijoti tos mistinės artėjančios apokaliptinės audros, nors nelabai aišku ar jis kenčia nuo pranašiškų vizijų ar jam tiesiog susisuko protelis ir tas neaiškumas tempiasi per visą filmą, keldamas vis daugiau klausimų. Vyriškiui būtų lengviau, jei jis būtų atviresnis ir mažiau kompleksuotas dėl savo išgyvenimų, tačiau jis ne tokio tipo žmogus ir užuot pagalbos ieškodamas žmonėse, jis jų vengia, o paslapčiomis statosi priešaudrinį bunkerį.

Baisiausi tie sapnų epizodai, daugiau veiksmas toks liūdnas ir slegiantis. Vystosi viskas gana lėtai, tad galima ir nustausti pauzę pasispaudus, tačiau tai gink dieve nereiškia, kad kažkas negerai su šitu filmu. Viskas cool, tiesiog jis toks, kaip ir tas vyriškis, lėtesnis ir kuklesnis, dėl to mum nesunku susitapatinti su veikėju ir pajausti  jo neramų išgyvenimą. Kulminacija kažkam gal nuspėjama, kažką gal klaidinanti, bet jau patiems teks nuspręsti ar traktuot ją tiesiogiai ar kaip metaforą kažkokia, internete daug interpretacijų plaukioja visokių, visai idomu pasiskaityti kaip skirtingai žmonės mato tą patį dalyką. Nepaisant to, aš kaip visada filmuose daugiausiai vertinu emocijas ir čia jos buvo užtektinai vienetinės, kad keistai romantiškai patempęs lūpą supločiau rankutėm. Be to soundtrekas labai geras.

8/10



Po šito vakarą puikiai užbaigėm su Danio Boylo Slumdog Millionaire apie Mumbajaus slumsus, nuostabi dramytė, kas dar nematė būtinai rekomenduoju - pachmo kaip nebūta!

1 comment:

deathblow said...

labai patiko, dėkui už rekomendaciją.