☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2011/08/27

INSIDIOUS

Taip pat naujas, praeitų metų, James'o Wan'o, režisieriaus pastačiusio kultinius Saw ir Dead Silence, siaubo filmas Insidious. Wan'as taip pat bus kultinė asmenybė tarp siaubo mėgėjų, nors ir teko matyti jo nelabai vykusį veiksmo filmą Death Sentence, tačiau kai šis vyrukas imasi horroro, rodos viskas tampa auksu ir Insidious dar kartą tai įrodo.

Formulė gali būt gana paprasta, užuomazga kažkur jau matyta, tam tikrus epizodus galima priskirti kaip įtakotus vieno ar kito žymaus filmo, tačiau visi šie pasvaičiojimai nebetenka prasmės prieš galutinį variantą. Insidious sutraiškė mane kaip vabaliuką, dabar mėginu atsiminti koks filmas paskutinį kart mane taip įbaugino ir turbūt reikia mastyti keletą metų atgal ir gal net atsigrežti į Azijos kūrybą. Tiesa, per Dead Silence taipogi buvo pilnos kelnės, bet čia Wan'as smarkiai save pranoko.

Paprasti siaubo filmo įrankiai, tačiau meistriškose rankose - tokie veiksmingi. Insidious yra persunktas siaubo. Aš krupčiojau, gniaužiau kumščius ir buvau pamiršęs kvėpuoti. Akys buvo labai plačios, o ausytės stačios. Link tobulybės dar kilstelėjo fantastikos elementas.
Jei kalbant apie ką čia viskas, tai labiausiai šitas filmas man priminė Poltergeist. Tačiau imant lyginti matosi, kad Poltergeist prieš šitą tampa tik Spielbergo spalvojimo knygele penkių metų vaikams. Insidious puola paprastai, bet stilingai, tamsiai, plešriai ir kraupiai iki maksimumo.

Idealaus, nors ir paprasto siaubiako pavyzdys: jis žaidžia mūsų jutimais, dėl ko ypač svarbu atmosfera, kuriai sukurti reikalingas nepriekaištingas ir apgalvotas montažas. Ar nebus tik nufilmuotos medžiagos dėliojimas į vietas svarbiausias tokio patiekalo ingredientas? Tuomet čia ar ten iššokantis snukis nebeatrodo lėkšta ir banalu.
Tikra šėtono išpera. Užmigti buvo nelengva, nakty vėjas plazdeno užuolaidas, iš balkono sklido neaiškūs girgždesiai. Sapnai taipogi po seanso kažkodėl pasitaikė tamsūs ir neramūs. Rodos aš jau nebe vaikas ir siaubo filmą nebe pirmą kart matau, o šitaip dar jie sugeba mane sujaudinti ir sužavėti.

Nenoriu leistis gilesnėn analizėn vien tam, kad nėr čia ką daug šnekėti - reik žiūrėti ir visai nenoriu pagadinti jums to malonumo.
Garantuotai baisiausia ir geriausia iš horroro ką kol kas mačiau šįmet. Gerai, kad žiūrėjau ne vienas, turbūt širdis būtų sustojus. Bet užteko ir taip. Jei šį helouviną ketinate praleisti su siaubo filmais, - šitas privalo būti jūsų saraše. Galėsit ir lemputę mažą užsidegt, kad drasiau būtų.
Nepadės.

10/10




4 comments:

skruzde said...

vienas is gerausiu visu laiku siaubo filmu super ;D

Anonymous said...

Jo, žiūrėjau aš ji senokai, kelnės buvo pilnos iki viršaus. Einant į pabaiga meldžiausi, kad tik visko nesušiktu koks holivudinis idiotas, bet kur tau, viskas atsipirko su žiauriai dideliu kaupu. Dar galvoju, kad šiam filmui daug siaubo pridėjo ir nepriekaištinga vaidyba, ypač Rose Byrne vaidyba, povelniais, kad ir kur ji pasirodo jos atliekama rolė buna neitikėtina, jaučiu dėl jos to tokio žvilgsnio, jos akys tokios liudnos. Turbut Dievas man to neatleis, bet filma mamai parodžiau. Na mano mama irgi šiokia tokia siaubo mėgėja, bet tik visokiu dvasių ir panašiu dalyku rušies. Man ji jau seniai zyzė, kad parodyčiau koki geresni filma, tai ir parodžiau... Teko šalia sedėt, niekur neišleido. Baisiausia tai, kad žiūri antra kart ir žinai kas bus, bet vistiek sėdi visas šlapias, širdis trankos. Vienu momentu jau pradėjo rekt ir eit iš kambario (čia ta vieta kur tryse sedėjo svetainėj ir ta motina pasakojo, kad sapna ta raudona padara stebint tu veikėju sūnu ir kai už nugaros pasivaidenu su tais trakščiančiais nagais, taip ta vieta buvo stipri) bet tai šiap netaip nuraminau, tipo nesužinosi pabaigos ir t.t :D Po sianso gėrė kažkokia žolialiu arbatą drebanti, gaila, bet šiandien vėl paprašė paieškot kokio filmo, matyt, per geras dvi savaites, atsigavo :D

human garbage said...

vienas geriausių matytų šiais metais. tikrai įdomus siužetas, nors jam besivystant kilo asociacijų su INK, kas šiek tiek pagadino bendrą įspūdį, be to ir pabaiga per daug nuspėjama, bent jau man. Bet jei per daug nesikabinėjant ir atvirai, tai pašiurpino kaip reikiant. 9/10

Tarkim said...

Velniava. Visas internetas tokiais pagyrimo komentarais užverstas. Apsidžiaugiau. Pažiūrėjau. Ir nieko. Gal man kas nors negerai? :D