☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2006/09/05

MANIAC (1980)


Jau tikrai senokai buvau patyres si jausma. Jausma kai filmas taip sukrecia, kad lieki issiziojes, persunktas filmo nuotaika ir negaledamas atsitoketi matai viska kitaip. Tuomet reikia uzsideti linksma muzika ar iskart nueit prie TV ziuret situaciju komedijos, ar pabendraut su draugu, tada sis jausmas gan greit isblesta. Taciau kas nuostabu, - as visai nenoriu prarasti sito jausmo. As giliai sukrestas ir netekes zado. akivaizdu, kad sitas filmas man LABAI LABAI patiko :) Taciau jis turi reikalavimu: negalima ziureti jo su chebra ar su draugu su kuriuo megstate plepeti, negalima blaskytis. As ziurejau niuru rudens vakara, pasileides tikrai garsiai, vienas namie, su arbatos puodeliu rankoje. Na kaip jau sakiau, - jausmas - neispasakytas. Tai kurkas daugiau nei eilinis slasher filmas. Ziuredamas vis bandziau ji sieti su filmu HENRY : PORTRAIT OF A SERIAL KILLER. Jis turi panasumu,- tos pacios tamsios miesto gatves, tas pats beprasmiskumas ir niurumas, taciau HENRY - pastatytas visai kitoje atmosferoje, daugiau zmogiskoje, daugiau norint parodyt, kad jis irgi zmogus ir gali tureti vertybiu bei gan blaiviai mastyti. Filme MANIAC - Pagrindinis veikejas Frenkas- visai kitoks. Jis paluzes zmogus, visiskai suskeldejes, sugriuves is vidaus. Nerisliais sakiniais, verkdamas, pats kazko bijodamas, kalba su savim, o gal su savo lelem, gal su senai palaidota motina, o gal tiesiog su kazkuo ka isvaizduoja esant... Giliai suzalota siela jis galbut pats isgyvena didesni pragara, negu isgyvena jo aukos fatalisku momentu. Po biski isijausdamas i filma imi kartu skesti jo beprotybeje ir pagaliau viska uzlieja tamsa ir tyras siaubas. Filmo pradzioje man atrode, kad mazokai veiksmo, taciau jam isibegejus imau justi kylancia itampa, kuri kartais taip imdavo kankinti, kad suspausdavau kumsti ir laukdavau kol pagaliau sprogs. Daugelis iprate, kad psichologiniuose filmuose kraujo / goro paprastai nebuna arba buna labai saikingai, taciau cia ir prie sios srities padirbeta neblogai. Visgi siuos efektus dare garsusis zombiu meistras Tom'as Savini cia beje suvaidines dar ir sioki toki vaidmeni. Taigi MANIAC visapusiskai puikus filmas, turi itampos turi tiesiog dusinanti siauba ir salta mirties alsavima. Kelione po ligoto zmogaus pasauli be jokiu kvailu nukrypimu. Tik kaip jau minejau - reikia susikaupimo ir nusiteikimo. Taciau pasistenkit isijausti - nepasigailesit.

2 comments:

Anonymous said...

Čia tai jo. Nedaug tokių stiprių filmų teko matyt apie tikrus ar ne SK. Dar ilgai po peržiūros vaidenosi tas maniako inkštimas :).

Bestfirend said...

Galbut sumanim kashkas netaip,bet as pergivenau uz frenka iki pachios filmo pabaigos,o ne atvirkshchiai kaip tai padaritu normolus zmogus kuris kogero pergivento uz frenko aukas,bet as visalaika randu buda kaip pastatiti save i kito zmogaus vieta butent taip as gavau nostabu ispudi ir gaunu iki shiol netik nuo jo ,bet ir nuo indentishku shio zanro filmu.Frenkas pasirode man netoks jau ir blogas,tesiog labai vienishas zmogus sulaiku ishsikraustes ish proto ir tai laiko klausimas kashkam uztenka metu kashkas ir po shimto metu liks savim,bet amzinai tai negali testis,speju jisai sirgo shizofrenija todel vargu ar galima nekesti shio zmogaus ir linket jam mirties,bentjau as galejau tik jam uzjausti juk jeigu jam laiku pasitaikitu toks zmogus kuris palaikitu ji sunkiu momentu to neatsitiktu,mes patis kalti kad tokie zmones atsiranda musu prarugusioi visomenei ir tokie kaip frenkas deja bus visada.