☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2007/10/21

LOST HIGHWAY


Režisierių David'ą Lynch'ą visi geriausiai žino, kaip "Twin Peaks'o" kūrėją. Šiaip jau jo filmai tamsūs, sunkūs, slegiantys, sunkiai suprantami - tikrai ne kiekvieno nervams. Visgi lucky me - man tai patinka toks stilius. Kiek Lynch'o filmu man teko matyti tai labiausiai man patikęs sakyčiau - Mullholand Drive, na o šis tikrai panašus, todėl man irgi labai patiko. Tiesa "Mullholando kelias" buvo gal daugiau ironiškas, daugiau absurdiško juodojo humoro, tačiau kaip ir anas, šis - niūrus, mįslingas, paslaptingas, kerintis. Žiūrėdamas visąlaik nežinai ko laukti, ko tikėtis, todėl ir baugu kažkaip darosi. Yra vietų, kurios tikrai labai šiurpios, nors nė negali paaiškinti kodėl... Pacituosiu draugą, - Lynchas užduoda daug klausimų ir beveik neduoda atsakymų. Praktiškai visos interpretacijos paliekamos žiūrovui. Todėl kartais net galima pamanyti, kad gilesnės minties ir nėra, viskas specialiai supinta, bilia tik krūčiau būtu. Visgi čia to nuslydimo išvengiama ir filmui pasibaigus, viskas susilieja į tam tikrą - kažkaip konstruktyvią - patirtį, nors ir nelengva iškart paaiškinti, kaip tu manai, kaip čia viskas iš tiesų buvo. Čia vargiai galioja mums įprastas laiko matas, labai nemažai metaforų ir mįslių. Laiks nuo laiko filmas tampa siurrealistiškas, net truputi groteskiškas, košmariški vaizdai primena tamsiausius sapnus. Stipriai beldžia į pasamonę todėl nori - nenori vienokį ar kitokį įspūdį palieka. Įsijautus išties užburia. Vienintelis man kliuvęs dalykas tai gal soundtrekas su visokiais merlin mensonais ir ramsteinais, bet greit pripratau ir nusiraminau mintyse pats sau priminęs, kad stereotipų taikymas, trukdo (mokintis) suprasti meną/ gilintis į jį.
Siužeto pasakoti kažkaip nesirįžtu, nes labai jau jis abstraktus ir apgaulingas, bet bent galvoje likus tam tikriems įspūdžiams sau išskyriau tam tikras nagrinėjamas temas ir problemas. Tai mano interpretacija ir apie ją rašyti neverta, nes šis kūrinys reikalauja individualios analizės, kuri kiekvieno veikiausiai bus kitokia. Vienaip ar kitaip - emocinis užtaisas išties stiprus, todėl jei šįvakar nenorite kvaršinti sau galvos ar apsunkinti savo sielą, tuomet geriau žiūrėkite kažką lengvesnio.

1 comment:

Anonymous said...

super fantastiškai geras filmas, kurį vertą žiūrėt dar ir dar :) aktorių vaidybą geniali. Mačiau prieš pusę metų kažkur.